Τα προεκλογικά «μπουλούκια»! (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι επισκέψεις των υποψηφίων βουλευτών στους απανταχού καφενέδες της καστοριανής επικράτειας, όχι τόσο για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς τους ψηφοφόρους που τους ψήφισαν την πρώτη Κυριακή. Αλλά για να τους επιστήσουν την προσοχή ότι σε περίπτωση… «ξεστρατίσματος» την δεύτερη, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν από το κόμμα ως «εφιάλτες» ή «πηλιογούσιδες» που λιποψύχησαν στην πιο κρίσιμη μάχη!

Η μάχη αυτή χαρακτηρίζεται από τους υποψήφιους ως η «πιο κρίσιμη» όχι γιατί θα καθορίσει την μοίρα των πολιτών, αλλά γιατί διακυβεύεται η επανεκλογή των ιδίων.
Αφού αυτοί που εκλέχτηκαν την πρώτη Κυριακή, έγιναν βουλευτές της μιας ημέρας…. Και μέχρι να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα και στην δεύτερη, αυτοί θα κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα!

Μόνο που εδώ στην Καστοριά, τα πράγματα εξελίσσονται κάπως διαφορετικά… Καθότι ουδείς αμφισβητεί την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και την επανεκλογή της Μαρίας Αντωνίου και στον δεύτερο γύρο.

Εκείνο που ανησυχεί τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλλά ιδιαίτερα την ίδια την υποψήφια βουλευτή, είναι μια τυχόν διαφοροποίηση των εκλογικών ποσοστών του κόμματος προς τα κάτω σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί προκαταβολικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει πριν από μερικούς μήνες ότι η Ν.Δ. θα είχε στην Καστοριά την μεγαλύτερη πτώση σ’ ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία!

Σ’ αυτό συνηγορούν και πολλοί άλλοι αστάθμητοι παράγοντες, όπως η «τιμωρητική» ψήφος των εσωκομματικών συσχετισμών ή ο ανυπολόγιστος αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν για εργασία στα νησιά και δεν πρόκειται να ψηφίσουν.

Σε μια τέτοια περίπτωση το συνολικό πολιτικό κόστος θα επωμισθεί εξ ολοκλήρου η νεοεκλεγείσα βουλευτής και όχι οι αποτυχόντες συνυποψήφιοί της που την ακολουθούν ανόρεχτα στις εξορμήσεις της στα χωριά, σαν του… κομπάρσους σε περιοδεύον «μπουλούκι» του παλιού καιρού. Κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά την προσωπική της ανέλιξη, όταν έρθει η ώρα της διανομής των χαρτοφυλακίων….

Ενώ θα ενισχύσει την επιχειρηματολογία των εσωκομματικών της αντιπάλων, οι οποίοι ουδέποτε έπαψαν ενδόμυχα να ελπίζουν σε τυχόν « στραβοπάτημα» της που θα την εκθέσει ανεπανόρθωτα.

‘Όπως και ουδέποτε αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, ως προιόν ενός έντιμου και ειλικρινούς προεκλογικού αγώνα….