Το ανύπαρκτο «πρόβλημα» του 4ου Δημοτικού Σχολείου και πώς δημιουργήθηκε

Μια πρώτη γεύση για την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου που θα ακολουθήσει μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων για τον Δήμο Καστοριάς, πήραμε πρόσφατα με αφορμή ορισμένα χαλκευμένα δημοσιεύματα που στοχοποίησαν την Δημοτική Αρχή, για ένα πρόβλημα ουσιαστικά ανύπαρκτο και που δεν εμπίπτει και στις αρμοδιότητες του Δήμου.

Στάθηκε, όμως, ικανό από μόνο του να διχάσει την τοπική κοινωνία αλλά και να αποκαλύψει τα καταχθόνια σχέδια ορισμένων να επωφεληθούν πολιτικά, εκμεταλλευόμενοι την σύγχυση που προκλήθηκε, όπως ακριβώς πράττει ο λύκος στην αντάρα…

Ξαφνικά και από το πουθενά προέκυψε στον δημόσιο διάλογο θέμα «κατάργησης ή συγχώνευσης» του 4ου Δημοτικού Σχολείου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και συγκεντρώνει μαθητές απ’ όλες τις συνοικίες της. Είναι δηλ. ένα «πολυσυλλεκτικό» σχολείο που η επιβίωσή του εξαρτάται από την πρόθεση των γονέων να εγγράφουν τα παιδιά τους σ’ εκείνο, όσο αυτό εξυπηρετεί την επαγγελματική τους δραστηριότητα στο κέντρο.

Αν για κάποιους λόγους οι γονείς κρίνουν ότι αυτό δεν συνάδει με την καθημερινότητά τους και αναγκαστούν ν’ αλλάξουν διεύθυνση κατοικίας, τότε και η λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου θα μπει σε περιπέτειες. Ακόμα κι αν σύσσωμα οι τοπικοί φορείς εναντιωθούν σε μια τέτοια προδιαγεγραμμένη απόφαση του υπουργείου.

Ενώ όσο το 4ο Δημοτικό Σχολείο ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του υπουργείου, δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο να περάσει στην ιστορία… ‘Όπως τόσα άλλα σχολεία στην περιφέρεια που η δημογραφική συρρίκνωση του πληθυσμού επέφερε το μοιραίο…

‘Όλα τα άλλα που ακούστηκαν και δημοσιεύθηκαν ανεύθυνα στο διαδίκτυο, είναι εκ του πονηρού, που εξυπηρετούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και αμοραλιστικές επιδιώξεις εκείνων που τα αναπαράγουν.

Ανάμεσά τους, βέβαια, και ορισμένοι φερόμενοι ως υποψήφιοι δήμαρχοι οι οποίοι παρασύρθηκαν από τις «σειρήνες» του λαικισμού και έσπευσαν να πάρουν θέση σε ένα θέμα που δεν το κατέχουν και απλά μετατρέπονται σε φερέφωνα των…. φερεφώνων που τους τα υπαγορεύουν….

Βάζοντας, βέβαια, σε κίνδυνο το κύρος και την αξιοπιστία τους, απέναντι στους συνδημότες τους, προς τους οποίους θα απευθυνθούν σε λίγο, για να ζητήσουν την ψήφο τους.

Διότι είναι άλλο πράγμα να δηλώνεις με επιχειρήματα ότι θα αγωνιστείς να συγκρατήσεις τον κόσμο στις εστίες του και να περιφρουρήσεις την κοινωνική συνοχή από κακόβουλες διχαστικές επιθέσεις. Και άλλο πράγμα να προσπαθείς με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα μιας άλλης εποχής, να πείσεις τον κόσμο ότι: «Και σχολεία θα χτίσουμε και παιδιά θα σας κάνουμε…», σαν μια σύγχρονη εκδοχή του Μαυρογιαλούρου….

Τότε δεν λύνεις προβλήματα, αλλά γίνεσαι μέρος των προβλημάτων που δημιούργησες ο ίδιος….
Και τότε θα έρθει κάποιος άλλος να τα λύσει…..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΑΤΡΙΔΗΣ