Από 24 έως 27 Αυγούστου οι εκδηλώσεις «Πρέσπες 2023»

Με αφιέρωμα στα 60 χρόνια από την δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη, με βαλκανικές μουσικές, χορούς και μία συναυλία έκπληξη του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, οι φετινές εκδηλώσεις των Πρεσπών προσπαθούν να επανατοποθετηθούν στους χιλιάδες λάτρεις του θεσμού που φέτος κλείνει αισίως 33 χρόνια ζωής. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής των εκδηλώσεων, Γιώργος Λιάνης, τόνισε ότι «το φετινό πρόγραμμα σηματοδοτεί μια αλλαγή πλεύσης, είμαστε στην αναζήτηση μιας νέας ταυτότητας για το συνολικό περιεχόμενο των εκδηλώσεων μας». Ο Γ. Λιάνης ανέφερε ότι εκτός του καλλιτεχνικού προγράμματος θα υπάρξει και μια επιστημονική ημερίδα για τα κοινά στοιχεία αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Φλώρινας και της Μπίτολα.

Παρόντες στην συνέντευξη Τύπου ήταν η πρόεδρος του Δ.Σ. των «Πρεσπών» Χρύσα Μάντση, ο αντιπρόεδρος Νίκος Ταμουτσέλης, ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο πρόεδρος του Σωματείου «Λυγκηστές» Γιάννης Κωνσταντίνου κι ο πρόεδρος της Κοινότητας Δροσοπηγής Μιχάλης Μάρου.
Το αναλυτικό πρόγραμμα:

Πέμπτη 24 Αυγούστου: Ημερίδα με σκοπό τη δημιουργία λευκώματος για την καταγραφή και ανάδειξη των παλιών αρχοντικών και τα κοινά αρχιτεκτονικά και πολιτισμικά στοιχεία ανάμεσα στις πόλεις Φλώρινα και Μπίτολα. Συμμετέχουν το ελληνικό προξενείο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΑΠΘ.

Παρασκευή 25 Αυγούστου: Αφιέρωμα στα 60 χρόνια από τον θάνατο του Γρηγόρη Λαμπράκη. Συμμετέχουν η οικογένεια Γρ. Λαμπράκη, η «Λέσχη Γρηγόρη Λαμπράκη» και η κοινότητα Δροσοπηγής.
Συναυλία Μάκη Αϊβάζογλου – Μαρίας Θωϊδου.

Σάββατο 26 Αυγούστου, ‘Αγιος Αχίλλειος: 1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού. Συμμετέχουν συγκροτήματα από Ελλάδα, Αλβανία, Σερβία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία
Συναυλία Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Κυριακή 27 Αυγούστου, Φλώρινα: 1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού.

Σπύρος Κουταβάς