Η ΑΑΔΕ «ξεσκονίζει» 3,8 εκατ. φορολογούμενους με εισόδημα έως και 10.000 ευρώ το 2021

Νέους, μαζικούς ελέγχους πραγματοποιεί αυτό το διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην προσπάθειά της να περιορίσει κατά το δυνατόν περισσότερο τη φοροδιαφυγή.

Ταυτόχρονα πρόθεση της ΑΑΔΕ είναι να αποκτούν αυτόματα ΑΦΜ όσα παιδιά κλείνουν το 12ο έτος της ηλικίας τους. Όπως επισήμανε ο δοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή «τρέχουμε ήδη μία εκτεταμένη ψηφιακή διασταύρωση στοιχείων στα εισοδήματα του προηγούμενου έτους. Είναι στο μικροσκόπιό μας 3,8 εκατομμύρια δηλώσεις με εισόδημα έως 10.000 ευρώ το έτος 2021».

Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή, ο κ. Πιτσιλής τόνισε: «Η φοροδιαφυγή είναι μία υπόθεση που αφορά όλους μας. Τα δημόσια έσοδα είναι έσοδα όλων μας, δεν στερείται το κράτος εσόδων, στερούμαστε εμείς υποδομές, υπηρεσίες, ευκαιρίες για εμάς και τα παιδιά μας. Αυτό πρέπει να έχουμε στον νου μας».

Ο κ. Πιτσιλής ανέφερε πως «τα ψηφιακά μας εργαλεία τα διευρύνουμε διαρκώς. Συνεχίζουμε να δίνουμε μία πολύ μεγάλη μάχη κατά της φοροδιαφυγής διευρύνοντας τα ψηφιακά εργαλεία, αναπτύσσοντας τεχνικές, δίνοντας τη δυνατότητα στους ελεγκτές να βλέπουν μεγάλα δεδομένα. Στον έλεγχο live, ο ελεγκτής θα μπορεί να βλέπει την εικόνα της επιχείρησης, να καταγράφει τις παραβάσεις και να παίρνει το σημείωμα διαπιστώσεων εκείνη τη στιγμή, ψηφιακά. Ξεκινάμε μέσα στον Ιούλιο πιλοτικά».

Παράλληλα, προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικών φορολογικών κέντρων σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Όπως διευκρίνισε «θα εξυπηρετούν κεντρικά, ψηφιοποιημένα» και πως «ένα αφορά στην είσπραξη, ένα στη φορολογία ακινήτων και ένα στα υπόλοιπα ζητήματα».

«Κρατάμε τις εφορίες πλέον, ως σημεία εξυπηρέτησης των πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση στα ψηφιακά μέσα και τις μετατρέπουμε σε σημεία καθοδήγησης του πολίτη για το πως θα εφαρμόσει σωστά τις υποχρεώσεις του», πρόσθεσε.

POS και αποδείξεις

Στη συνέχεια ο κ. Πιτσιλής είπε πως «οι ταμειακές μηχανές είναι διασυνδεδεμένες με την ΑΑΔΕ εδώ και 1 χρόνο. Από αυτή τη διασύνδεση, βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο εάν διαβιβάζουν ή όχι. Η υποχρέωση της διαβίβασης είναι αυτοτελής και θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί σε αυτό. Έχουμε ήδη επιβάλλει πρόστιμα και θα συνεχίσουμε»

Επίσης, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ επισήμανε ότι «το έργο της διασύνδεσης των ταμειακών με τα POS είναι σε εξέλιξη. Το POS δεν θα μπορεί να παίρνει χρήματα χωρίς να έχει κοπεί απόδειξη. Ανεξαρτήτως της διασύνδεσης, εμείς θα συνεχίσουμε να βλέπουμε εάν αυτά που μας έρχονται είναι σωστά και με άλλους τρόπους».

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ αναφέρθηκε και στην πρόθεση για χορήγηση με αυτόματο τρόπο ΑΦΜ στους ανήλικους από 12 ετών και άνω. Για το θέμα υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και στόχος είναι να υιοθετηθεί μια αυτοματοποιημένη διαδικασία προκειμένου να μπορέσουν και οι ανήλικοι να αποκτήσουν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου με τη συμπλήρωση του 12ου έτους της ηλικίας τους.