Ενυδρείο Καστοριάς: Φιλοξενεί 32 είδη ψαριών – Εντυπωσιακός ο γουλιανός 5 μέτρων και βάρους 300-400 κιλών

Οξύρρυγχος, κυπρίνοι, τούρνες, πλατίκες, πέρκες, γουλιανοί είναι μερικά από τα είδη ψαριών που φιλοξενούνται στο Ενυδρείο Καστοριάς. Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr η υπεύθυνη του Ενυδρείου, ιχθυολόγος Εύη Πετρίδου «το Ενυδρείο Καστοριάς είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και το μοναδικό στον ελλαδικό χώρο. Λειτουργεί από το 2012 και εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που έχει πάρει και το όνομά του».

Ψάρια 5 μέτρων
Το Ενυδρείο αποτελείται από 49 δεξαμενές χωρητικότητας από 1 έως 1,6 κυβικά μέτρα, υπάρχει μία όμορφη προσομοίωση της λίμνης της Καστοριάς και μία προσομοίωση του ποταμού Αλιάκμονα. «Φιλοξενούμε ψάρια από λίμνες και από ποτάμια απ΄ όλη την Ελλάδα και από άλλα μέρη. Όπως ένα από τα ψάρια από αυτά είναι ο οξύρρυγχος, ο οποίος στην Ελλάδα υπάρχει μόνο σε ιχθυοκαλλιέργειες και από τον οποίο παίρνουμε το πανάκριβο μαύρο χαβιάρι. Είναι ένα ψάρι που όλοι εντυπωσιάζονται όταν το βλέπουνε. Οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται και με τα ψάρια που υπάρχουν στη λίμνη, καθώς η λίμνη μας έχει εννέα διαφορετικά είδη ψαριών. Το πιο εντυπωσιακό είναι ο γουλιανός ή γατόψαρο -όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι- ο οποίος φτάνει σε μήκος τα πέντε μέτρα και ζυγίζει 300-400 κιλά. Είναι από τα μεγαλύτερα ψάρια του γλυκού νερού στον κόσμο νομίζω. Στο ενυδρείο ο επισκέπτης θα δει γύρω στα 32 διαφορετικά είδη ψαριών. Επειδή οι περισσότεροι γνωρίζουμε τα ψάρια της θάλασσας, οι επισκέπτες μαθαίνουν ότι υπάρχουν πολλά είδη ψαριών του γλυκού νερού και εντυπωσιάζονται με αυτά που υπάρχουν στις λίμνες και στα ποτάμια» επισημαίνει η κ. Πετρίδου.

Πόλος έλξης
Τα περισσότερα ψάρια που θα δει ο επισκέπτης μέσα στο ενυδρείο είναι αυτά που ζούνε εδώ και χρόνια στα ποτάμια και στις λίμνες της Ελλάδας, αλλά υπάρχει και μεγάλος αριθμός ξενικών ειδών. Τα τελευταία χρόνια το Ενυδρείο Καστοριάς έχει γίνει σημαντικός πόλος έλξης των επισκεπτών της πόλης, σχολείων, μαθητικών εκδρομών και ταξιδιωτών με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να αυξάνεται η επισκεψιμότητά του.

 

*Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή από τις 09:00 π.μ. – 16:30 μ.μ.

thesseconomy.gr