«Φονικά» αιωρούμενα μικροσωματίδια από τη φωτιά, πώς θα προστατευθούμε

«Μπορούν να συγκεντρωθούν στους πνεύμονες και να δημιουργήσουν προβλήματα στο αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα και όχι μόνο σε αυτά», αναφέρει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, πρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών – καθηγητής χημικών μηχανικών, εξηγεί πόσο επικίνδυνα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά και για το σύνολο του πληθυσμού είναι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα.

Το νέφος είναι ψηλά στην ατμόσφαιρα και έφτασε πολύ μακριά, κάλυψε την Μακεδονία και το Ιόνιο. Όλα τα σωματίδια που μεταφέρει πέφτουν στο έδαφος και επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το περιβάλλον.

«Μπορούν να συγκεντρωθούν στους πνεύμονες και να δημιουργήσουν προβλήματα στο αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα και όχι μόνο σε αυτά», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης. Τα μέτρα προστασίας είναι η παραμονή σε κλειστούς χώρους αεριζόμενους με air-condition που δεν ανακυκλώνουν τον εξωτερικό αέρα, προκειμένου να μην μεταφέρονται στο εσωτερικό των οικιών και των χώρων εργασίας τα μικροσωματίδια.

Η πρωτοφανής για τα καιρικά φαινόμενα κατάσταση, συνοδευόμενη από πυρκαγιές, που δεν δικαιολογούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες, δεν μπορεί να γίνει μια ακόμη συνήθεια που θα επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι, έως την ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας.

«Στις περιοχές που υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση -όχι μόνο στις περιοχές των καμένων, αλλά και πολύ πιο μακριά- είναι σημαντικό να προστατευτούν οι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, πολίτες που έχουν άσθμα, χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια.

Καλό θα είναι να φορούν μάσκα, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα έκθεσης», δήλωσε στο MEGA ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ.

Ιδιαίτερα, οι τιμές συγκέντρωσης των επικίνδυνων αυτών σωματιδίων είναι υψηλές στην ατμόσφαιρα της Αττικής και μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα, ειδικά εάν η έκθεση στα σωματίδια είναι μεγάλη σε διάρκεια.

Εκείνο που συστήνεται είναι η χρήση μάσκας, ο περιορισμός του χρόνου που βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και η απολύμανση του αέρα με φίλτρο στους εσωτερικούς χώρους.

Η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Αττικής αναμένεται να είναι αυξημένη μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες.

dikaiologitika.gr