Καστοριά: Πολλαπλά τα «χτυπήματα» στις καλλιέργειες – Σε απόγνωση οι αγρότες

Ανεπανόρθωτες είναι οι ζημιές, λένε οι αγρότες

Ανεπανόρθωτες χαρακτηρίζουν πλέον τις ζημιές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες τους οι αγρότες της Καστοριάς, ζητώντας άμεσα να παρθούν αποφάσεις για αποζημιώσεις.

Ήδη, ο νομός Καστοριάς έχει πληγεί από παγετό και συνεχόμενες βροχοπτώσεις την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου. «Αυτήν την στιγμή η πρωτογενής παραγωγή της περιοχής μας αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση και πρόκληση της τελευταίας δεκαετίας, γνωρίζοντας ότι είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της περιοχής μας», λένε χαρακτηριστικά.

Την εικόνα που επικρατεί στις καλλιέργειες του νομού, ζητώντας άμεσα αποφάσεις για αποζημιώσεις αναφέρουν σε επιστολή τους Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Καστοριάς (Αγροτικός Σύλλογος Καστοριάς «Μακεδνό», Αγροτικός Σύλλογος Άργους Ορεστικού, Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών και Κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς, Αγροτικός Συνεταιρισμός Άργους Ορεστικού-Καστοριάς, Αγροτικός Συνεταιρισμός Πενταβρύσου και ομάδα παραγωγών ΓΕΟΚ ΑΕ) προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Η εικόνα στις καλλιέργειες

Ενδεικτικά οι εκπρόσωποι των αγροτών αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών έχει καθυστερήσει περισσότερο από έναν μήνα να σπαρθεί, ενώ πολλές καλλιέργειες χρειάστηκαν επανασπορά λόγω του παγετού και των έντονων βροχοπτώσεων.

Το φαινόμενο αυτό αφορά σε φασόλια (μία από τις κύριες καλλιέργειες της περιοχής μας), καλαμπόκια, καπνά, πατάτες, αμπέλια, σανοδετικά ψυχανθή, αρωματικά φυτά κτλ. «Όπως καταλαβαίνετε η παραγωγή ήταν μειωμένη και κακής ποιότητας στα προϊόντα που συγκομίστηκαν και το ίδιο αναμένεται και σε αυτά που πρόκειται να συγκομιστούν», λένε χαρακτηριστικά.