Η ψήφος της αντιπαροχής! (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

‘Ενας διαστροφικός νόμος, που επιτρέπει στους εκλογικούς συνδυασμούς να καταθέτουν φαραωνικά ψηφοδέλτια με εκατοντάδες υποψήφιους, σε συνδυασμό με την ματαιοδοξία ισάριθμων συμπολιτών μας να κυβερνήσουν τους υπόλοιπους και μάλιστα με… την ψήφο τους, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, που απειλεί να τινάξει στον αέρα τα θεμέλια της παραδοσιακής καστοριανής οικογένειας η οποία μέχρι πρότινος ψήφιζε συντεταγμένα προς μια κατεύθυνση.

Αλλά από τούδε και στο εξής είναι υποχρεωμένη να διασπαστεί – και να διαμοιράσει την ψήφο των μελών της – ανάλογα με τους διαφόρους υποψήφιους που εκπορεύονται από το οικείο περιβάλλον της!

Η επίσημη ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων από το Πρωτοδικείο, κατέδειξε ότι σε πολλά ψηφοδέλτια – ακόμα και μεγάλων Δήμων, όπως της Καστοριάς – εντοπίστηκαν ονόματα δύο και τριών υποψηφίων που προέρχονται από την ίδια οικογένεια, στον ίδιο συνδυασμό!

‘Η ονόματα υποψηφίων από την ίδια οικογένεια, σε διαφορετικούς συνδυασμούς που βρίσκονται, όμως, σε… εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ τους, λόγω ανταγωνισμού!

‘Όπως και… συνθέσεις ψηφοδελτίων από άτομα ετερόκλητων κομματικών χώρων που τους ενώνει το κοινό «όραμα» για την κατάληψη και νομή της εξουσίας, με το ακλόνητο επιχείρημα: «γιατί αυτοί και όχι εμείς;»

Το μόνο σίγουρο αυτή την στιγμή, είναι ότι η ατμόσφαιρα αρχίζει και μυρίζει «μπαρούτι»!

‘Όπως ακριβώς την περιγράφει ο Μάνος Ελευθερίου με το στίχο «άνθρωποι τρίζουν κι ακονίζουν τα σαγόνια/ πηδούν και τρέχουν και σε φτάνουν στα μισά»

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών, δεν είναι ποιος θα εκπροσωπήσει καλύτερα στον Δήμο ή την Περιφέρεια τους πολίτες, όπως υποκριτικά ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά αν θα διαχειριστεί αυτός ή κάποιος άλλος τα τεράστια ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης και της Απολιγνιτοποίησης, που αναλογούν στην περιοχή μας.

Κι εδώ αρχίζει το…. μεγάλο παζάρι με τους ψηφοφόρους, που θεωρητικά τελειώνει το βράδυ της Κυριακής των εκλογών, όταν λογικά κάθε κατεργάρης θα καθίσει στον πάγκο του…

Με την προυπόθεση βέβαια ότι αυτός που έδωσε την ψήφο του ως…. αντιπαροχή σε κάποιο υποψήφιο, θα είναι με την πλευρά των νικητών….

Διότι διαφορετικά…. ούτε θέλει να το σκεφτεί τι θα επακολουθήσει….

Και κάπου εδώ αρχίζει ο δεύτερος γύρος του εμφυλίου….