«Καμπανάκι» για ηπατίτιδα και γαστρεντερίτιδα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και επιδημιολόγος, εξέφρασε την ανησυχία για την επέλαση κουνουπιών, τον ιό του Δυτικού Νείλου, τις γαστρεντερίτιδες και τις ηπατίτιδες στις πλημμυρισμένες περιοχές από την κακοκαιρία Daniel, και καλεί τους πολίτες να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί.

Σε αυτές τις πλημμυρισμένες περιοχές, η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί, δημιουργώντας ένα φιλόξενο περιβάλλον για τα κουνούπια, καθώς αυτές τις συνθήκες τις προτιμούν.

Ειδικά στη Θεσσαλία, η υψηλή θερμοκρασία αποτελεί έδαφος ευνοϊκό για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Επιπλέον, ο κ. Μαγιορκίνης επισημαίνει το πρόβλημα της υδροδότησης και αποχέτευσης στις πλημμυρισμένες περιοχές, το οποίο συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση ασθενειών όπως η ηπατίτιδα και οι γαστρεντερίτιδες.

Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό για τους πολίτες να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό όχι μόνο για πόσιμο νερό, αλλά και για το μαγείρεμα και τον καθαρισμό των φρούτων και λαχανικών.

Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουν τις περιοχές με στάσεις νερού που μπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες επιδημιών.

Σε συνέχεια της συζήτησης, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει ότι, παρότι δεν είναι ειδικός στην κλιματική αλλαγή, ως επιδημιολόγος παρατηρεί την επίδρασή της στις επιδημίες.

Φέτος, η Ελλάδα αντιμετωπίζει το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που προκαλεί έντονα καλοκαίρια και μεγάλες πλημμύρες.

αρόλο που δεν θεωρούνταν ότι η Ελλάδα θα επηρεαζόταν σε μεγάλο βαθμό από αυτό το φαινόμενο, η κλιματική κρίση έχει αρχίσει να την επηρεάζει σοβαρά. Επισημαίνει ότι οι ειδικοί προβλέπουν τη συνέχιση του Ελ Νίνιο και το 2024, με πιθανή αύξηση της έντασής του.