Περιοδεία σύγχρονου χορού στον Άνω Κρανιώνα, Παλιό Γάβρο και Πρέσπες

Captured on {4th} {October} {2022} by Paris Parisis Photography

Τί συμβαίνει στο σώμα όταν βρεθεί στο φυσικό του περιβάλλον;

Όταν οι εικόνες που εμπλέκεται γίνονται πιο αφαιρετικές;

 

Η ομάδα χορού random magnetic moment σε μια προσπάθεια να εξελίξει την μακράς διάρκειας δράση χορού με ζωντανή μουσική MΑ-TΟ-NΑ καθώς περνάνε τ’αυτοκίνητα ακούγεται η θάλασσα που πραγματοποίησε σε εκθεσιακούς χώρους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προτείνει την περιοδεία αυτής σε παραδοσιακά – εγκαταλελειμμένα χωριά στον Δήμο Πρεσπών στη Φλώρινα και στη Δημοτική Ενότητα Κορεστείων στην Καστοριά που τόσο η ύπαρξη τους στο χρόνο, όσο και η ομορφιά τους, τα καθιστά ’έργα τέχνης’, ‘εκθέματα’ στον χωροχρόνο.

Captured on {4th} {October} {2022} by Paris Parisis Photography

Η αρχιτεκτονική των οικισμών αυτών, λειτουργεί ως μια ‘φυσική γκαλερί’ που επηρεάζει και ταυτόχρονα κινεί χορευτές και μουσικούς σε μια διαδικασία αδιάκοπης συνδιαλλαγής με τον τόπο και τις μνήμες του για τρεις ώρες, ούτως ώστε να σωματοποιηθεί η επιρροή της φύσης και η αρχιτεκτονική του χώρου.

Ο λόγος που γίνεται η επιλογή των κοινοτήτων αυτών στη Δυτική Μακεδονία είναι για να έρθουν οι λιγοστοί κατοίκοί τους σε επαφή με την τέχνη του σύγχρονου χορού, όπως επίσης και η υπενθύμισή των ξεχασμένων στον χρόνο αυτών χωριών και η αναβίωσή τους μέσα από την καλλιτεχνική δράση.

Συντελεστές :

Καλλιτεχνική δημιουργία / Παραγωγή :

random magnetic moment

 

Χορός – Ερμηνεία :

Ευαγγελία Βασδάρη, Δέσποινα Καπουλίτσα, Βίκυ Χατζή, Ροδούλα Γκουλιαμπέρη, Δημήτρης Τσιαπκίνης

Captured on {4th} {October} {2022} by Paris Parisis Photography

Σταθμοί περιοδείας:

–  Μικρολίμνη του Δήμου Πρεσπών στον Νομό Φλώρινας – στην κεντρική πλατεία, 16.9.2023, 17:00- 20:00

–  Άγιος Αχίλλειος του Δήμου Πρεσπών στον Νομό  Φλώρινας – στον εξωτερικό χώρο της ερειπωμένης Μονής Βασιλική, 23.9.2023, 17:00- 20:00

– Άνω Κρανιώνας της Δημοτικής Ενότητας Κορεστείων στον Νομό Καστοριάς – στον εξωτερικό χώρο του Ναού της Αγίας Παρασκευής, 21.10.2023, 17:00- 20:00

– Παλιός Γάβρος της Δημοτικής Ενότητας Κορεστείων στον Νομό Καστοριάς – στον εξωτερικό χώρο του Ναού του Αγίου Νικολάου και της Εκκλησίας του Αγίου Μόδεστου, 28.10.2023, 17:00- 20:00

Την επόμενη ημέρα των παραστάσεων σε κάθε κοινότητα θα πραγματοποιηθεί δίωρο μάθημα χορού στις 12:00 – 14:00 στον χώρο των παραστάσεων, ανοιχτό προς όλους τους κατοίκους και προς οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να το παρακολουθήσει και ανοιχτό προς όλες τις ηλικίες.

Οι random magnetic moment προτείνουν την περιοδεία μιας τρίωρης δράσης χορού με ζωντανή μουσική σε παραδοσιακά- εγκαταλελειμμένα χωριά στον Δήμο Πρεσπών στη Φλώρινα και στη Δημοτική Ενότητα Κορεστείων στην Καστοριά που τόσο η ύπαρξη τους στο χρόνο, όσο και η ομορφιά τους, τα καθιστά ‘έργα τέχνης’, ‘εκθέματα’ στον χωροχρόνο. Οι χορευτές και οι μουσικοί θα εμπλακούν σε μια διαδικασία αδιάκοπης συνδιαλλαγής με τον τόπο και τις μνήμες του, ώστε να σωματοποιηθεί η επιρροή της φύσης και η αρχιτεκτονική του χώρου.

Ο λόγος που γίνεται η επιλογή των κοινοτήτων αυτών στη Δυτική Μακεδονία είναι για να φέρουμε τους λιγοστούς κατοίκους τους σε επαφή με την τέχνη του σύγχρονου χορού, όπως επίσης επιθυμούμε την υπενθύμιση των ξεχασμένων στον χρόνο αυτών χωριών και την αναβίωση τους μέσα από την καλλιτεχνική δράση.

 Η εν λόγω εκδήλωση έχει εγκριθεί από το Υπουργείου Πολιτισμού και η περιοδεία θα πραγματοποιηθεΊ και υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟ για το έτος 2023.  Επίσης έχουμε λάβει και την Αιγίδα και Υποστήριξη του Δήμου Πρεσπών για την πραγματοποίηση της  εκδήλωσης – περιοδείας στις δύο προαναφερόμενες κοινότητες στις Πρέσπες.

Παράλληλη δράση :

–                      Σεμινάριο άμεσης σύνθεσης, εστιασμένο στα δημιουργικά και ερμηνευτικά εργαλεία της παράστασης προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Τρίτου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας τον Νοέμβριο του 2023, στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος Θεανώ.

 

Μουσική :

Παύλος Παυλίδης : πνευστά όργανα (live)

Θάνος Καζαντζής : τύμπανα, κρουστά όργανα, αντικείμενα (live)

 

Κινηματογράφιση / Video teaser / Ντοκυμαντερ :

Πανός Μπουτούρογλου

 

Σχεδιασμός γραφιστικού υλικού :

Άρης Αθάνατος

Στο πλαίσιο του εικαστικού project θεανώ θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο άμεσης σύνθεσης προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Τρίτου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας τον Νοέμβριο του 2023.

Η δράση ΜΑ – ΤΟ – ΝΑ  Ακόμα η θάλασσα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Όπως επίσης και υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Δήμου Πρεσπών.

Θερμές ευχαριστίες στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πρεσπιωτών και στον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Γυναικών Κορεστείων για την στήριξή τους στην υλοποίηση της περιοδείας.