Πώς θα πάρουν σύνταξη όσοι έχουν οφειλές άνω των 20.000 ευρώ

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για σύνταξη σε οφειλέτες. Πώς θα πάρουν σύνταξη όσοι έχουν οφειλές, ελέγχονται καταθέσεις και περιουσιακά τους στοιχεία.

Συνεχείς συσκέψεις πραγματοποιούνται στο υπουργείο Εργασίας για τη νέα ρύθμιση που θα κατατεθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο και αφορά την απονομή σύνταξης σε οφειλέτες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Dnews το βασικότερο σενάριο περιλαμβάνει σύνταξη για όσους επαγγελματίες και αγρότες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά χρωστούν στα ταμεία πάνω από το όριο το οποίο παραμένει για τους επαγγελματίες τα 20.000 ευρώ και αυξάνεται για τους αγρότες από τις 6.000 στις 10.000 ευρώ.

Ειδικότερα το βασικό σενάριο θα ορίζει ότι οι επαγγελματίες και αγρότες που χρωστούν πάνω από τα παραπάνω όρια οφειλών θα λαμβάνουν σύνταξη και θα παρακρατείται το 50%. Συγκεκριμένα έστω αυτοαπασχολούμενος που χρωστάει 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ θα λάβει σύνταξη με τη νέα ρύθμιση. Εάν η σύνταξη του είναι στα 800 ευρώ θα παρακρατείται το 50% δηλαδή τα 400 ευρώ το μήνα μέχρι το όριο οφειλών να πέσει κάτω από τα 20.000 ευρώ.

Ωστόσο θα ελέγχονται τα περιουσιακά στοιχεία και οι καταθέσεις των οφειλετών προκειμένου να βρεθούν αυτοί που πράγματι είναι σε αδυναμία πληρωμής. Έτσι, θα μπορεί διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο, εάν ο οφειλέτης διαθέτει καταθέσεις τέτοιες που να μπορούν να καλύψουν το χρέος του ή όχι. Εάν πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία, θα ελέγχεται αν έχει καταθέσεις ίσες ή μεγαλύτερες από το χρέος.

Στην περίπτωση αυτή, θα γίνεται απαιτητό να καλύψει ένα μέρος της οφειλής και στη συνέχεια θα παρέχεται το δικαίωμα να εντάσσεται στη ρύθμιση με την μηνιαία παρακράτηση. Σήμερα το καθεστώς λέει ότι αν έχεις χρέος μέχρι 20.000 ευρώ, τότε εκδίδεται η σύνταξή σου και σου παρακρατείται το χρέος αυτό σε 60 δόσεις, έτσι ώστε σε 60 μήνες να έχεις εξοφλήσει αυτό το χρέος προς το ταμείο.

Εάν όμως έχεις 20.000 και ένα ευρώ, τότε δεν μπορείς να πάρεις ποτέ σύνταξη. Πρέπει να πληρώσεις τη διαφορά από τις 20.000 και πάνω εφάπαξ και μόνο αν πληρώσεις αυτή τη διαφορά μπορείς μετά να κάνεις αίτηση και να μπεις στη ρύθμιση των 60 δόσεων για τις 20 χιλιάδες. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες οφειλέτες που έχουν συμπληρώσει 25, 27 ή 28 χρόνια, δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη και ζουν με μηδέν σύνταξη ή με προνοιακή σύνταξη εάν περάσουν το σχετικό όριο ηλικίας.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης “Αυτό είναι μια μεγάλη κοινωνική αδικία. Το κράτος δεν μπορεί να έρχεται να εκδικηθεί κάποιον στον οποίον η ζωή τα έφερε άσχημα στο τέλος του εργασιακού του βίου. Μια δίκαιη λύση που θα δίνει διέξοδο σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι πραγματικά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αυτή τη διαφορά και να μπορέσουν στα αλήθεια να απολαύσουν στο τέλος της ζωής τους αυτά τα οποία δικαιούνται”, είπε.

Ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου που επεξεργάζεται το νέο σχέδιο έχει τονίσει ότι στόχος είναι “μια δίκαιη λύση που θα δίνει διέξοδο σε όσους από αυτούς τους συμπολίτες μας οι οποίοι πραγματικά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, ώστε να μπορέσουν να απολαύσουν στο τέλος της ζωής τους, τη σύνταξη που δικαιούνται.

Στο σχέδιο που επεξεργαζόμαστε, αφού γίνει αυστηρός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και διαπιστωθεί αδυναμία πληρωμής, θα δίνεται η δυνατότητα έκδοσης σύνταξης και για οφειλές άνω των 20.000 ευρώ ως εξής:

(i) με παρακράτηση όλου του ποσού σύνταξης για το ποσό της οφειλής που υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο που θα καθοριστεί, που σημαίνει ότι ο οφειλέτης συνταξιούχος θα έχει μεν δικαίωμα σύνταξης αλλά θα παρακρατείται το σύνολό της μέχρι το χρέος του να πέσει κάτω από το όριο των 20.000 ευρώ, και,

(ii) με συμψηφισμό της εναπομένουσας οφειλής κάτω των 20.000 ευρώ με τμήμα της σύνταξης, σε 60 δόσεις, όπως ισχύει σήμερα”.

dnews.gr