Εκλογές: Τοξικό κλίμα (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

‘Οσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τόσο το προεκλογικό κλίμα επιδεινώνεται και γίνεται πιο «τοξικό», για να χρησιμοποιήσουμε μια έκφραση του συρμού…

Η γόνιμη αντιπαράθεση ιδεών και προτάσεων εκ μέρους των υποψηφίων, έχει παραδώσει τη θέση της στις προσωπικές επιθέσεις εναντίον των αντιπάλων με αναφορές ακόμα και στην ιδιωτική ζωή τους!

Ενώ η έλλειψη αυτοελέγχου στην δημόσια κριτική, οδηγεί στα άκρα τον δημόσιο διάλογο, προσφέροντας ερεθίσματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επιβεβαιώσουν τον… ρόλο τους στην αναβίωση του «αυριανισμού»!

Με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση στους πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να διαχωρίσουν την είδηση από το fake news και την ενημέρωση από την εσκεμμένη (και κατευθυνόμενη) παραπληροφόρηση.

Την τάση αυτή ενισχύουν με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο ορισμένοι υποψήφιοι, οι οποίοι προσδοκούν να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη, από την σύγχυση που προκαλείται στο εκλογικό σώμα, καθότι, όπως λέει και η παροιμία: «ο λύκος στην αντάρα χαίρεται»!

Μέσα σ’ αυτό το ομιχλώδες τοπίο καλείται ο πολίτης να επιλέξει – υποτίθεται – τους άριστους που θα τον εκπροσωπήσουν μεθαύριο στο Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ποια όμως είναι τα κριτήρια με τα οποία ο πολίτης επιλέγει αυτούς που θα ψηφίσει στην κάλπη;

Δεν χρειάζεται, νομίζουμε, να είναι κάποιος ψυχολόγος ή κοινωνιολόγος για να αντιληφθεί ότι το πρώτο και βασικότερο κριτήριο με το οποίο ψηφίζει ο πολίτης είναι η συγγενική σχέση που ενδεχομένως διατηρεί με κάποιον από τους εκατοντάδες υποψήφιους.

Αυτό είναι και το ανυπέρβλητο εμπόδιο, για οποιονδήποτε άλλον ήθελε να διεκδικήσει την συγκεκριμένη ψήφο.
Ακολουθεί η σχέση «συναλλαγής» μεταξύ ψηφοφόρου και υποψηφίου, η οποία μπορεί να αποδειχθεί πιο ισχυρή και πιο αποτελεσματική από την πρώτη, αν είναι και ειλικρινής. Γιατί πίσω από το παραβάν, όλα μπορούν να συμβούν….

Και τέλος υπάρχει η «κατευθυνόμενη» ψήφος που εκπορεύεται συνήθως από γνωστά κέντρα εξουσίας (και παραεξουσίας…) τα οποία κάποτε είχαν μια κάποια επιρροή στους ψηφοφόρους και τώρα απλά προσπαθούν να… διαχειριστούν το «μύθο» τους.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οδεύουμε προς μια ακόμα κρίσιμη για τον τόπο εκλογική αναμέτρηση, που μπορεί να αποβεί μοιραία αν συνεχίσουμε να ψηφίζουμε με τα ίδια κριτήρια…