Συντάξεις: Γιατί «καθυστερούν» κάποιες πληρωμές -Τι έχει αλλάξει

Συντάξεις: Νέο σύστημα εφαρμόζει ο ΕΦΚΑ για την αποφυγή συνωστισμού στις τράπεζες.

 

Με το νέο σύστημα προβλέπει να πληρώνονται στις 4 τελευταίες εργάσιμες μέρες του μήνα πρώτα οι κύριες συντάξεις των συνταξιούχων ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ (μη μισθωτοί) καθώς και των συνταξιούχων ΕΦΚΑ που αποχώρησαν από 1/1/2017 και μετά ανεξαρτήτως ταμείου.

Ακολούθως οι κύριες συντάξεις για τους συνταξιούχους από ταμεία μισθωτών προερχόμενων δηλαδή από ΙΚΑ, Δημόσιο, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ και άλλα ταμεία, πληρώνονται την προτελευταία εργάσιμη μέρα κάθε μήνα.

Για τις συντάξεις Νοεμβρίου οι μη μισθωτοί συνταξιούχοι πληρώθηκαν από τις 26 Οκτωβρίου και οι μισθωτοί θα πληρωθούν στις 30 Οκτωβρίου.

 

Αυτό που έχει μπερδέψει όμως αρκετούς συνταξιούχους είναι ότι παίρνουν πρώτα την επικουρική και μετά την κύρια σύνταξη.

Όπως γράφει ο Ελ. Τύπος, με το νέο σύστημα, οι ημερομηνίες πληρωμών είναι δύο κάθε μήνα, αλλά σε αυτές τις δύο ημερομηνίες γίνονται 4 πληρωμές, 2 για κύριες συντάξεις και 2 για επικουρικές.

Εν προκειμένω στις 4 τελευταίες εργάσιμες κάθε μήνα μαζί με τις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων από ταμεία μη μισθωτών, καταβάλλονται όλες οι επικουρικές συντάξεις, πλην του Δημοσίου, ενώ στην προτελευταία εργάσιμη κάθε μήνα, οι συνταξιούχοι των ταμείων μισθωτών παίρνουν την κύρια σύνταξη και ακολουθεί στην ίδια ημερομηνία η πληρωμή των επικουρικών μόνο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

 

Για παράδειγμα, συνταξιούχος ΙΚΑ, θα πληρωθεί την κύρια σύνταξη Νοεμβρίου στις 30 Οκτωβρίου, ενώ έχει πάρει ήδη από τις 26 του μήνα την επικουρική του. Αυτό το μοίρασμα των πληρωμών γίνεται για τη διευκόλυνση των συνταξιούχων αντί να συνωστίζονται στις τράπεζες.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του ΕΦΚΑ για τις συντάξεις Νοεμβρίου, οι συνταξιούχοι των πρώην Ταμείων μη μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, καθώς και οι νέοι συνταξιούχοι ΕΦΚΑ, από 1.1.2017, πληρώνονται τις κύριες και τις επικουρικές τους συντάξεις την ίδια ημέρα, στις 26/10/2023, ενώ οι δικαιούχοι των πρώην Ταμείων μισθωτών που πληρώνονται τις κύριες συντάξεις τους στις 30/10/2023, έχουν προπληρωθεί από τις 26/10/2023 τις επικουρικές τους συντάξεις.

Οι δε συνταξιούχοι του Δημοσίου πληρώνονται στις 30/10/2023 τις κύριες και επικουρικές τους συντάξεις μαζί.

 

Με την ίδια σειρά θα γίνουν και οι πληρωμές των συντάξεων Δεκεμβρίου, οπότε στις 27/11/2023 θα πληρωθούν την κύρια σύνταξη οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΦΚΑ μετά την 1/1/2017 και την επικουρική οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων πλην Δημοσίου, ενώ στις 29/11/2023 θα πληρωθούν την κύρια σύνταξη οι συνταξιούχοι από ταμεία μισθωτών (ΙΚΑ, Δημόσιο, κ.ά.) και μαζί θα πληρωθούν οι επικουρικές στους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Προσοχή: Εν όψει της νέας πληρωμής Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, οι συνταξιούχοι πρέπει να γνωρίζουν ότι την ίδια μέρα πραγματοποιείται 24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς, οπότε αναμένεται ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην καταβολή των συντάξεων από την Πειραιώς.

 

aftodioikisi.gr