Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Αρχική Ελλάδα Ειδήσεις «Cappuccino coast»: Το εντυπωσιακό φαινόμενο εμφανίστηκε στις παραλίες της Κρήτης

«Cappuccino coast»: Το εντυπωσιακό φαινόμενο εμφανίστηκε στις παραλίες της Κρήτης

Πώς δημιουργείται το εντυπωσιακό φαινόμενο «Cappuccino coast».

Το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο «Cappuccino coast» εμφανίστηκε στις παραλίες της νότιας Κρήτης, ως αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν τις τελευταίες ώρες. Ο πλούσιος αφρός που ξέβρασαν τα κύματα εμφανίστηκε στην παραλία των Ματάλων, αλλά κυρίως στον Κομμό.

Σύμφωνα με χρήστες των social media που κοινοποίησαν φωτογραφίες με αυτό το φαινόμενο, πρόκειται για μια διαδικασία «αυτοκαθαρισμού» της θάλασσας που εμφανίζεται σε περιόδους που επικρατούν καιρικές συνθήκες όπως αυτές των προηγούμενων 24ωρων, δηλαδή έντονος κυματισμός και πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι. Μεγάλα κύματα μετέφεραν τον αφρό που ξεβράστηκε στην παραλία, δίνοντας την εντύπωση ενός γιγαντιαίου φλυτζανιού καπουτσίνο με πλούσιο αφρό. Εξάλλου από το ρόφημα αυτό πήρε το φαινόμενο την ονομασία του.

Όπως αναφέρει το Cretalive.gr, σύμφωνα με επισημάνσεις επιστημόνων, το «capuccino coast» προκαλείται όταν στη θάλασσα αναμειγνύονται άλατα, ακαθαρσίες, χημικές ουσίες, πλαγκτόν, εκκρίσεις από φύκια και υπολείμματα αποσύνθεσης από τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα. Με τα ισχυρά ρεύματα που δημιουργούνται, τα απόβλητα αυτά αναμειγνύονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φυσαλίδες τις οποίες μεταφέρουν στην ακτή τα κύματα.

Δείτε τις φωτογραφίες:

tanea.gr