Οι αλλαγές και οι διορθώσεις στο νέο φορολογικό καθεστώς που έχει ως στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής σε συγκεκριμένες κατηγορίες
Νέες στοχευμένες παρεμβάσεις στο φορολογικό καθεστώς για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για το φορολογικό νομοσχέδιο.
Στόχος είναι να «κουρευτεί» ο τεκμαρτός φόρος για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων, με βάση οικονομικά, ηλικιακά και γεωγραφικά κριτήρια. Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν χαρακτηριστικά, ότι οι διατάξεις δεν «είναι γραμμένες σε πέτρα», και εφόσον στο δημόσιο διάλογο διατυπωθούν τεκμηριωμένες προτάσεις από πολίτες και φορείς, αυτές θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στη σύνταξη του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Ωστόσο, τα ίδια στελέχη σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι σε καμία περίπτωση οι όποιες διορθώσεις γίνουν δεν θα ανατρέπουν τον «πυρήνα» του φορολογικού νομοσχεδίου, που είναι ο τεκμαρτός προσδιορισμός του ελάχιστου εισοδήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η διεύρυνση των απαλλαγών και των εκπτώσεων στο τεκμαρτό εισόδημα και στους συντελεστές προσαύξησης, για τις παρακάτω περιπτώσεις:
– Συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, για να συμπληρώσουν τη σύνταξή τους.
– Όσους βρίσκονται κοντά στο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση.
– Επαγγελματίες που υπέστησαν ζημιές από φυσικές καταστροφές.
– Επαγγελματίες ή ατομικές επιχειρήσεις που έχουν κύρια κατοικία σε ορεινές και άγονες περιοχές τη χώρας με πληθυσμό κάτω από ένα όριο.
– Κάλυψη του τεκμηρίου με εισοδήματα από ενοίκια και άλλες πηγές.
Στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση για οριζόντια μικρή μείωση τη ελάχιστης αμοιβής των 10.920 ευρώ, αλλά, προς το παρόν, έχει απορριφθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Πάντως, ήδη στο κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου που αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση, έχουν γίνει επιμέρους παρεμβάσεις στο πεδίο των εξαιρέσεων και των εκπτώσεων.
Αναλυτικότερα, με τις νέες διατάξεις:
– Το ελάχιστο εισόδημα δεν εφαρμόζεται σε πρόσωπα που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%, καθώς και για τα 3 πρώτα έτη από την πρώτη έναρξη της άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας. Για το τέταρτο έτος από την πρώτη έναρξη της άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, το τεκμαιρόμενο ποσό μειώνεται κατά 2/3, ενώ για το πέμπτο έτος από την πρώτη έναρξη της άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας μειώνεται κατά 1/3
– Το ελάχιστο ποσό μειώνεται κατά 50% για υπόχρεους που ασκούν τη δραστηριότητά τους και έχουν την κύρια κατοικία τους σε οικισμούς της ηπειρωτικής χώρας με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων ή σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων.
– Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι υπόχρεοι προέβησαν σε διακοπή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας δεν προσμετράται για τον υπολογισμό της προσαύξησης.
– Η προσαύξηση με βάση τον τζίρο δεν υπολογίζεται όταν ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου ΚΑΔ δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ή όταν το πλήθος των επιτηδευματιών που υπάγονται στον συγκεκριμένο ΚΑΔ δεν υπερβαίνει τους 30.
– Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία ή σύνταξη ή αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα τα εισοδήματα αυτά συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου. Για παράδειγμα, αν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για έναν επαγγελματία είναι 13.000 ευρώ και έχει εισόδημα από μισθούς ύψους 4.000 ευρώ, το τεκμήριο περιορίζεται στις 9.000 ευρώ (13.000-4.000), με αποτέλεσμα να μειώνεται το ποσό του φόρου που καλείται να πληρώσει.
Την ίδια ώρα, μειώνεται κατά 50% η προκαταβολή φόρου για όσους φορολογούνται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά δεν αναγνωρίζεται μεταφορά ζημιών στο επόμενο έτος, ενώ το Τέλος Επιτηδεύματος μειώνεται κατά 25%, στα 487,5 ευρώ, όταν το δηλούμενο εισόδημά τους είναι χαμηλότερο από το ελάχιστο, και κατά 50%, στα 325 ευρώ, όταν είναι υψηλότερο. Επιπρόσθετα, «άνοιξε η βεντάλια» των περιπτώσεων αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου κέρδους από τους φορολογούμενους με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία.
Ειδικότερα, μπορούν να ακυρώσουν το εκκαθαριστικό που θα λάβουν το 2024 οι φορολογούμενοι που:
– υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις,
– είναι φυλακισμένοι,
– νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,
– βρίσκονται σε αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας, με βάση την εργατική νομοθεσία,
– έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
– τελούν υπό ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,
– τελούν υπό απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας Αρχής για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,
– προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Εφόσον ο φορολογούμενος εμπίπτει στις παραπάνω περιπτώσεις, θα πρέπει να προσκομίσει τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του, αλλά δεν συνιστούν και δεν αποδεικνύουν τέτοιους λόγους μόνες οι εγγραφές στα τηρούμενα βιβλία, αρχεία και στοιχεία.
Η Φορολογική Διοίκηση ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα το ελάχιστο ετήσιο κέρδος στο οποίο αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.
Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»