Γιατί ερημώνει η Καστοριά από την νεολαία;

Να ένα ερώτημα που απασχολεί και βασανίζει όλους μας. Ιδιαίτερα όμως πρέπει να προβληματίσει εκείνους που έχουν την ευθύνη για την επίλυση των δικών μας προβλημάτων δηλαδή τους κυβερνώντες και την τοπική κοινωνία αλλά και γενικότερα την χώρα.

 

Του Θεόδωρου Βραγγάλα

Για την Καστοριά το φαινόμενο της «εσωτερικής μετανάστευσης» της νεολαίας της, φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Ιδιαίτερα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, κάποιες χιλιάδες ίσως νεολαίοι μας (κι όχι μόνο) εγκαταλείπουν τις εστίες τους και «περιπλανώνται» σ΄ όλη την υπόλοιπη χώρα αναζητώντας ευκαιρίες για εργασία. Με αποτέλεσμα το νεολαιίστικο ανθρώπινο δυναμικό αντί να προσφέρει στον τόπο του τις όποιες δυνατότητες, ικανότητες και προσόντα έχει, να τα «διαθέτει» για την πρόοδο, την ανάπτυξη και την προκοπή άλλων περιοχών.

Μπορεί κάποιος να πει ότι αυτή είναι μια στενόμυαλη αντίληψη που δεν ταιριάζει στους ανοιχτούς ορίζοντες των νέων ανθρώπων. Ναι, αλλά από την άλλη δεν υπολογίζει το «κόστος» αυτής της μετακίνησης τόσο για τους γονείς των νέων, όσο και για τους ίδιους. Ας τους ρωτήσει κάποιος και τους μεν και τους δε και θα πάρει την απάντηση.
Να μην αναφέρουμε και το άλλο που άπτεται των δικαιωμάτων τους. Εκατοντάδες νέοι άνθρωποι δεν ψήφισαν είτε στις εθνικές εκλογές του καλοκαιριού είτε στις αυτοδιοικητικές του φθινοπώρου, γιατί δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα του πήγαινε – έλα, αλλά και την άδεια από τις επιχειρήσεις στις οποίες δουλεύανε. Υπάρχουν σίγουρα και άλλα προβλήματα και δυσκολίες που δεν είναι της ώρας να αναφέρουμε.

Το θέμα είναι να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ιδιαίτερα οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και κεντρικοί φορείς. Να ξεδιπλώσουν προγράμματα που θα καλύψουν την εργασία της νέας γενιάς. Να εκμεταλλευτούν προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να ενθαρρύνουν πρωτοβουλίες που θα αντληθούν από τους ίδιους τους νέους, πάνω στις καινοτόμες δράσεις. Ιδέες υπάρχουν πολλές. Κάποιος όμως πρέπει να βάλει μπρος τη μηχανή.

Με στεναχωρεί το γεγονός ότι δεν είδα ανάλογες προτάσεις από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της περιφερειακής Διοίκησης. Παρόλο που γνωρίζουν και βλέπουν το πρόβλημα. Παρόλο που πριν λίγο καιρό είχαμε τις εκλογές και τα προεκλογικά φυλλάδια και προγράμματα. Θυμάμαι όταν ήμουν υποψήφιος Νομάρχης το 1998, το πρόγραμμα που είχα καταθέσει με τους συνεργάτες μου και αφορούσε την ανάπτυξη του νομού Καστοριάς.
Είχαμε σχεδιάσει συγκεκριμένα ένα master plan που αφορούσε την ανάπτυξη της γουνοποιίας κι όχι μόνο. Σ΄ αυτό λοιπόν, το σχέδιο, το πρόγραμμα, προβλεπόταν κάποιες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η ιδέα έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από πολλούς πολίτες του Νομού Καστοριάς. Ανάλογες πρωτοβουλίες, πιστεύω ότι μπορούν να αναληφθούν και σήμερα. Η νέα γενιά τις περιμένει αυτές τις πρωτοβουλίες. Δεν αντέχει άλλο αυτήν την εσωτερική μετανάστευση που σε τελευταία ανάλυση, ελάχιστα από τα προβλήματά της μπορεί να επιλύσει.