Η επιδοτούμενη…. μετανάστευση στην Καστοριά! (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Ανάμεσα στα διάφορα άλλα προγράμματα που υλοποιεί αυτό τον καιρό ο ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για την καταπολέμηση της ανεργίας, υπάρχει και ένα – το οποίο μάλιστα προβάλλεται και ως «καινοτόμο» – που αφορά αποκλειστικά την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Μόνο που η «αποκλειστικότητα» δεν έχει να κάνει με κάποια προνομιακή μεταχείριση του Οργανισμού προς μια αναδυόμενη τοπική οικονομία.

Αλλά απευθύνεται προς την Περιφέρεια με τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας και το μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα που κινείται κάτω από το όριο της φτώχειας!

Και αντί οι ιθύνοντες της απερχόμενης περιφερειακής αρχής να προβληματιστούν γι αυτό και να αναζητήσουν λύσεις βιώσιμες προς αντιμετώπιση του προβλήματος, έσπευσαν να χειροκροτήσουν το πρόγραμμα του ΔΥΠΑ που προβλέπει την «Επιδότηση της μετακίνησης 500 ανέργων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που χαρακτηρίζεται από υψηλή ανεργία, προς την Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης , για εποχιακή εργασία στον πρωτογενή τομέα, όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για εργατικό δυναμικό»!

Αν αυτό δεν αποτελεί την σύγχρονη εκδοχή του ευρωπαικού δουλεμπορίου – και μάλιστα με κρατική αρωγή – τότε πόσο ανεδαφικές κρίνονται οι φοβίες των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας που υποστηρίζουν ότι έχουμε γίνει ήδη «αποικία χρέους» της Ευρώπης;

Διότι αντί να… φέρουν την Κρήτη εδώ, με την ενίσχυση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση βιολογικών προιόντων που μπορεί και παράγει ο τόπος, φροντίζουν να διώχνουν και το ελάχιστο εργατικό δυναμικό που έχει απομείνει ακόμα!

Τέτοια αδίστακτη αντιαναπτυξιακή πολιτική ούτε οι πιο σκληροί γραφειοκράτες των Βρυξελών δεν θα μπορούσαν να διανοηθούν για να «εξανδραποδίσουν» έναν ολόκληρο κόσμο από μια Περιφέρεια της Ευρώπης προς μια άλλη!

Το οξύμωρο είναι ότι όλες αυτές οι πρακτικές υιοθετήθηκαν άμεσα από τον απερχόμενο περιφερειάρχη κ. Γεώργιο Κασαπίδη, ο οποίος έσπευσε μάλιστα να τις συμπεριλάβει στον προεκλογικό λόγο του, ως επίτευγμα της πολιτικής δράσης του!

Αλλά προφανώς…. «έχουν γνώσιν οι φύλακες»!

Και αυτό αποτυπώθηκε στην κάλπη…