Καστοριά: Πώς «αμαυρώνεται» η τουριστική εικόνα της «Μαυριώτισσας»!

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί στους πολυπληθείς  επισκέπτες της Μονής «Παναγίας Μαυριώτισσας»  η έλλειψη χώρων υγιεινής στο πιο τουριστικό σημείο της πόλης!

Το πρόβλημα διογκώνεται στο τέλος της θερινής σεζόν, όταν κλείνει το μοναδικό εστιατόριο – ταβέρνα, το οποίο διαθέτει μεν τουαλέτες αλλά μόνο για τους πελάτες…

Αλλά αυτό  γίνεται ανυπέρβλητο, για κάποιον που θα επιχειρήσει να το λύσει, όταν βρεθεί αντιμέτωπος με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου.

Διότι, ως γνωστόν, εκτός από τα κτίσματα της Μονής  που ανήκουν στην Μητρόπολη Καστοριάς,  η ίδια διεκδικεί στα δικαστήρια και το κτήριο του εστιατορίου από τον Δήμο, το οποίο έχει εκμισθώσει  σε ιδιώτη, μετά από παρέμβαση του μακαριστού μητροπολίτη Σεραφείμ!

Ενώ  ο χώρος στην πίσω πλευρά προς το Βουνό, ανήκει στην Δασική Υπηρεσία και η αιγιαλίτιδα  ζώνη προς την πλευρά της λίμνης, στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί και το καθεστώς  Natura 2000, όπως είναι χαρακτηρισμένη η περιοχή, θα χρειαστούν ένα σωρό άδειες, για να τοποθετηθούν δυο – τρεις χημικές τουαλέτες!

Και μέχρι τότε θα εφαρμόζεται κατά συνείδηση το δόγμα του Γεωργίου Σουρή που έλεγε:

Ο ‘Ελλην δύο δίκαια ασκεί πανελευθέρως

Ουρείν  τε και συνέρχεσθαι εις όποιον θέλει μέρος.

Από τις Γκρίζες Ζώνες της Καστοριανής Εστίας