Λωρίδα της Γάζας: Ξεπέρασαν τους 10.000 οι νεκροί – Ανάμεσά τους 5.000 παιδιά

Ένας μήνας συμπληρώνεται σήμερα από το μαύρο Σάββατο της 7ης Οκτωβρίου όταν οπλισμένοι άνδρες της Χαμάς εισέβαλαν αιφνιδιαστικά σε περιοχές του Ισραήλ από αέρα, και στεριά και σκόρπισαν τον θάνατο σε Κιμπούτς, στρατόπεδα, και στο φεστιβάλ Supernova. Η απάντηση του Ισραήλ ήταν άμεση, τυφλή και σκληρή με συνεχείς βομβαρδισμούς έχει ισοπεδώσει όποια πόλη βρίσκεται εντός της λωρίδας της Γάζας.
Ακριβώς ένας μήνα από την αρχή του πολέμου το αίμα στην Γάζα ρέει ακόμα με νέα ισραηλινά χτυπήματα μέσα στη νύχτα.

Παλαιστινιακές πηγές λένε πως οι νεκροί στην Λωρίδα της Γάζας έχουν ξεπεράσει πλέον τις 10 χιλιάδες. Σχεδόν 5 χιλιάδες είναι παιδιά.

«Η Γάζα γίνεται ένα νεκροταφείο παιδιών. Εκατοντάδες κορίτσια και αγόρια σκοτώνονται και τραυματίζονται κάθε μέρα. Περισσότεροι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων απ’ ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Με μόνο εργαλείο τα χέρια τους και την απόγνωση άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τις οικογένειές τους κάτω από τα χαλάσματα.

Κατάπαυση του πυρός χωρίς την επιστροφή των ομήρων δεν θα υπάρξει, επιμένει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μιλώντας στο ABC.

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, γενική κατάπαυση του πυρός στην Γάζα, χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων. Όσον αφορά σε μικρές τακτικές παύσεις, τις κάνουμε. Μια ώρα εδώ, μια ώρα εκεί», υπογράμμισε ο Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μιλά και για την επόμενη ημέρα του πολέμου.

«Πιστεύω πως το Ισραήλ θα έχει επ’ αόριστον την γενικότερη ευθύνη για την ασφάλεια. Επειδή έχουμε δει τι γίνεται όταν δεν την έχουμε», συνέχισε ο Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως έχει χτυπήσει περισσότερους από 450 στόχους της Χαμάς τις τελευταίες 24 ώρες. Τα ισραηλινά άρματα μάχης αλλά και οι ειδικές δυνάμεις που στρατού προχωρούν και παίρνουν θέσεις μάχης εκκαθαρίζοντας όποια περιοχή περνούν.

«Είμαστε στον πόλεμο εδώ και ένα μήνα τώρα. Δίνουμε μεγάλα πλήγματα στην Χαμάς, καταστρέφοντας την ηγεσία της, στοχεύοντας διοικητές και τρομοκράτες. Καταστρέφουμε υποδομές της Χαμάς στην Γάζα και είμαστε συνεχώς έτοιμοι και σε άλλες περιοχές», σχολίασε ο Επιτελάρχης του ισραηλινού στρατού, Χέρζι Χαλέβι.

Ο κλοιός γύρω από την πόλη της Γάζας κλείνει και ισραηλινά μέσα, επικαλούμενα πηγές από τον στρατό, λένε πως εντός των επόμενων 48 ωρών οι δυνάμεις του Ισραήλ θα επιχειρούν εντός της πιο πυκνοκατοικημένης περιοχής της Λωρίδας.

«Η πολεμική μηχανή του ισραηλινού στρατού δουλεύει πυρετωδώς. Ο ηγέτης της Χαμάς Σινουάρ κρύβεται στο καταφύγιο του και αφήνει τους τρομοκράτες διοικητές του να πεθαίνουν στο πεδίο της μάχης», επεσήμανε ο Γιοάβ Γκαλάντ, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.

Η Χαμάς είπε πως τις τελευταίες 48 ώρες έχει καταστρέψει 27 ισραηλινά στρατιωτικά όχημα και σκότωσε αρκετούς ισραηλινούς στρατιώτες σε μάχες σώμα με σώμα.