Σε ποια χώρα του κόσμου οι εργαζόμενοι παίρνουν επίδομα για να πάνε γυμναστήριο και να κάνουν μασάζ;

Fika ονομάζεται το διάλειμμα για καφέ εν ώρα εργασίας για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων στη Σουηδία.

Υπάρχει χώρα στον κόσμο, όπου οι εργαζόμενοι χαίρονται πραγματικά να πηγαίνουν στην εργασία τους; Ναι, και αυτή είναι η Σουηδία, η σκανδιναβική χώρα στην οποία οι εργοδότες δίνουν επιδόματα ευεξίας και διακοπές ένα μήνα συνεχόμενο…

Για τους ενδιαφερόμενους το επίδομα ευεξίας ανέρχεται σε 400 ευρώ περίπου και είναι αφορολόγητο, γράφει ο Guardian. Τα χρήματα αυτά οι εργαζόμενοι μπορούν να τα ξοδέψουν σε γυμναστήρια ή κέντρα μασάζ, σε μαθήματα ιππασίας ή και συνεδρίες για το κόψιμο του τσιγάρου, ακόμα και κέντρα αισθητικής που έχουν συνάψει σχετικές συμφωνίες με την εργοδοσία.

Στόχος η καλύτερη ψυχική υγεία

Το επίδομα ευεξίας ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 1988 και έκτοτε έχει ανέβει σημαντικά το ποσό του, αφού όπως λέει η Μάγια Βέσελ, CEO της Region Stockholm’s Patient Advisory Committee, που αναγορεύτηκε φέτος ο καλύτερος μικρός εργασιακός χώρος στη Σουηδία και ο τρίτος καλύτερος σε όλη την Ευρώπη, κάνει τους εργαζόμενους επί της ουσίας ευτυχισμένους, καθώς εξασφαλίζει την ψυχική τους υγεία.

 

Όσον αφορά τις πιο δημοφιλείς επιλογές των εργαζομένων για τη διάθεση του, αυτές είναι τα μαθήματα γιόγκα και σκι. Μάλιστα, επειδή το όλο εγχείρημα πήγε τόσο καλά, αυξήθηκε δηλαδή σημαντικά η παραγωγικότητα των εργαζομένων, πολλές επιχειρήσεις αποφάσισαν να προσφέρουν 60 λεπτά την εβδομάδα πληρωμένο χρόνο ευεξίας για να κάνουν ότι ευχαριστεί την καρδιά τους και ξεκουράζει το σώμα τους.

Καφεδάκι για παραγωγικότητα

Η πιο γνωστή ίσως εργασιακή παροχή στη Σουηδία είναι η fika, το λεγόμενο διάλειμμα του καφέ εν ώρα εργασίας στην διάρκεια του οποίου όλα τα μέλη μιας επιχείρησης σε ομάδες που επιθυμούν αφήνουν άδεια τα γραφεία τους για να πάρουν μια ακόμα δόση καφεΐνης, ενώ συζητούν με τους συναδέλφους τους τα νέα της ημέρας τρώγοντας γλυκά και αλμυρά εδέσματα, που έχει φροντίσει να τους παρέχει η εργοδοσία.

Να σημειωθεί ότι στη Σουηδία οι εργαζόμενοι δεν κάθονται ούτε ένα λεπτό πέραν του ωραρίου τους στη δουλειά και παρόλα αυτά, συμπεριλαμβανομένων των fika διαλλειμάτων τους, δεν είναι λιγότερο παραγωγικοί από τους συναδέλφους τους σε άλλες γωνιές της γης.

Οι πιο δημοφιλείς επιλογές για το επίδομα ευεξίας στη Σουηδία είναι τα μαθήματα γιόγκα και σκι

4 εβδομάδες άδεια

Για τους Σουηδούς είναι πολύ σημαντικό να έχουν ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής τους ζωής, γι’ αυτό και συμβαίνει το παραπάνω, ενώ δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που τους δίνουν τη δυνατότητα να δουλεύουν μια μέρα περισσότερο και κάποια άλλη λιγότερο για να κανονίζουν τις υπόλοιπές υποχρεώσεις τους αναλόγως. Το μότο τους είναι ότι είτε έτσι είτε αλλιώς η δουλειά θα γίνει, αυτό είναι, άλλωστε, και το καθήκον τους και η αλήθεια είναι ότι το φέρνουν σε πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κι αν τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για να… κλείσετε ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για τη Σουηδία, πρέπει να προστεθεί ότι στα σκανδιναβικά εδάφη της οι εργαζόμενοι παίρνουν άδεια τέσσερις εβδομάδες συνεχόμενες μαζί με ένα γενναιόδωρο επίδομα για να έχουν να ξοδεύουν, ενώ μπορούν να φύγουν από τη δουλειά συνολικά για 480 μέρες με αποδοχές στην περίπτωση που γίνουν γονείς ή υιοθετήσουν ένα παιδί!