Μελομακάρονα: Η μακάβρια ιστορία που κρύβει ο «βασιλιάς» των Χριστουγέννων και ελάχιστοι γνωρίζουν

Ο «βασιλιάς» των Χριστουγέννων, το γλυκό που αγαπούν και τρώνε οι περισσότεροι κρύβει από πίσω του μια μακάβρια ιστορία.

Οσο και αν το μυαλό πάει προς Ιταλία μεριά, τα μελομακάρονα έχουν ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση. Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» που σημαίνει «νεκρώσιμο δείπνο», όπου μακάριζαν τον νεκρό και το οποίο δείπνο είχε ως βάση τα ζυμαρικά.

Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την «ψυχόπιτα», δηλαδή ένα κομμάτι άρτου στο σχήμα και το μέγεθος του σημερινού μελομακάρονου, το οποίο μοίραζαν στους συγγενείς μετά την κηδεία.

Στους νεότερους χρόνους όταν η μακαρία περιλούστηκε με μέλι ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο.

Οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν τη λέξη μακαρωνία ως maccarone που τελικά κατέληξε να σημαίνει το σπαγγέτι. Τέλος, από το μεσαίωνα και μετά στη Γαλλία και την Αγγλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάστηκε «macaroon» (το γνωστό σε όλους σήμερα «μακαρόν»).

Τέλος, πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτή η αλλαγή της μακαρίας σε μελομακάρονο έγινε στα βυζαντινά χρόνια, καθώς οι Μικρασιάτες είναι αυτοί που καθιέρωσαν τα μελομακάρονα ως γλύκισμα του δωδεκαημέρου με το όνομα «φοινίκια».

dnews.gr