“Ρυθμίσεις σωτηρίας” σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για επιχειρήσεις που “δεν τα βγάζουν πέρα”

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δρομολογεί ένα ευρύ σχέδιο ρυθμίσεων για επιχειρήσεις που χρωστούν στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά είναι βιώσιμες υπό προϋποθέσεις και θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και ο διαχωρισμός των οφειλών σε αυτές που μπορούν να εισπραχθούν και σε ανεπίδεκτες είσπραξη οι οποίες θα οδηγηθούν προς διαγραφή.

Έμφαση δίνεται στη λειτουργία του Κέντρου Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων που έχει σκοπό:

• Την εξεύρεση προσωποποιημένων βιώσιμων ρυθμίσεων με έμφαση στις μεσαίες και μεγάλες οφειλές.

• Την κεντρικοποίηση διαχείρισης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη προς το Δημόσιο.

• Την ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων και την αποφυγή χρεοκοπίας για όσες επιχειρήσεις μπορούν να διασωθούν.

• Την παρακολούθηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων του φορέα και την έγκαιρη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

• Τον διαχωρισμό των οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης.

• Το ξεκαθάρισμα παλαιών οφειλών μέσω δημιουργίας και εφαρμογής νέου πλαισίου διαγραφής οφειλών.

Τα χρέη των επιχειρήσεων προς την εφορία ξεπερνούν τα 65 δισ. ευρώ

Σήμερα τα χρέη των επιχειρήσεων προς την εφορία ξεπερνούν τα 65 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από το παρελθόν και αφορούν χρεοκοπημένες επιχειρήσεις ή παλαιές επιχειρήσεις του Δημοσίου (Ολυμπιακή), όπως επίσης και χρέη που προέρχονται από μεγάλα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, για παράδειγμα της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακής» που με τους τόκους και τις προσαυξήσεις έχουν φθάσει στα 13 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι εντός του 2023 διαγράφηκαν χρέη του ΟΣΕ προς την εφορία άνω των 7 δισ. ευρώ. Η πολιτική αυτή της διαγραφής χρεών θα συνεχισθεί και στο σχέδιο ρυθμίσεων για τις επιχειρήσεις με στόχο να φθάσουμε στο πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος που μπορεί να εισπραχθεί από την εφορία. Σημειώνεται ότι με τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ αλλά και τη λειτουργία του Κέντρου Βεβαίωσης και Είσπραξης Οφειλών στην Αθήνα –και εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 και στη Θεσσαλονίκη– οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ το 2023.

economico.gr