Χωρίς ασφάλιση από τον ΕΟΠΥΥ χιλιάδες δικαιούχοι: Ποιοι «την γλυτώνουν»

Σε 15 μέρες – και συγκεκριμ΄ένα την 1η Μαρτίου 2024 – 733.000 μη μισθωτοί αναμένεται να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ λόγω ασφαλιστικών οφειλών στον ΕΦΚΑ.

Η σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου θα ορίζει οτι πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (παρόχους υγείας, φαρμακεία, συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ κ.λπ.) θα έχουν οι μη μισθωτοί με τουλάχιστον 2 μηνών ασφάλιση κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και εφόσον έχουν καταβάλει τις απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Όπως είχε γράψει το Dnews κατ’ εξαίρεση, θα διατηρούν την ασφαλιστική τους ικανότητα παρότι υπάρχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ από τον ασφαλισμένο μη μισθωτό, τα ανήλικα τέκνα του.

Ακόμη θα διατηρήσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα, παρά την ύπαρξη οφειλών και οι μη μισθωτοί – άτομα με Αναπηρία, αλλά και οι ασφαλισμένοι που επλήγησαν από θεομηνίες (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ.) και όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

Η ισχύς της ασφαλιστικής ικανότητας θα εκπνεύσει στις 29 Φεβρουαρίου κι από την 1η Μαρτίου, χιλιάδες μη μισθωτοί με χρέη προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης μόνο στις δημόσιες δομές υγείας ως ανασφάλιστοι, δεν θα δικαιούνται όμως εξετάσεις ή φάρμακα δωρεάν ή με συμμετοχή, όταν επισκέπτονται ιδιώτη γιατρό, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι οφειλέτες που σήμερα ξεπερνούν τις 733.000 (έναντι 1,4 εκατ. ασφαλισμένων) μπορούν ακόμη και σήμερα να διακανονίσουν τις ασφαλιστικές οφειλές τους, καταβάλλοντας είτε άπαξ είτε μέσω της πάγιας ρύθμισης των έως 24 δόσεων που ισχύει στον ΕΦΚΑ, το ποσό που απαιτείται, προκειμένου στη συνέχεια να λάβουν την ασφαλιστική ικανότητα για τους ίδιους και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη, καθώς εκτός από τα παιδιά ασφαλίζονται σε πολλές περιπτώσεις και οι σύζυγοι αυτών.

Βάσει των πλέον πρόσφατων διαθέσιμων στοιχείων άλλωστε, 169.347 οφειλέτες έχουν χρέη ύψους έως 500 ευρώ. Από 501 έως 1.000 ευρώ οφείλουν 51.313 μη μισθωτοί, ενώ άλλοι 35.450 οφείλουν από 1.001 έως 1.500 ευρώ. Συνολικά, έως 5.000 ευρώ έχουν 375.409 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ, ήτοι περισσότεροι από τους μισούς (51,2%). Πάνω από 5.000 ευρώ και έως 15.000 ευρώ έχουν 227.363 άτομα, ενώ υπάρχουν και 130.531 που έχουν οφειλές οι οποίες ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ. Πέρυσι, τις εισφορές υγείας έσπευσαν να τις πληρώσουν περίπου 400.000 και έμειναν ανασφάλιστοι άλλοι περίπου 400.000 μη μισθωτοί.

Η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε πριν λίγες ημέρες χαρακτηριστικά ότι «Επιστρέφουμε στην κανονικότητα μετά την covid εποχή όπου λόγω της κλειστής οικονομίας παρείχαμε διευκολύνσεις στους οφειλέτες και παρατάσεις της ισχύος της ασφαλιστικής ικανότητας».

Πέρυσι, προς διευκόλυνση των οφειλετών, υπήρχε η δυνατότητα της μερικής καταβολής εισφορών, προκειμένου να υπάρξει κάλυψη για παροχές υγείας σε είδος. Συγκεκριμένα μπορούσαν να πληρώσουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022, μόνο του κλάδου υγείας, της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024.