Γιατί αλλάζει η χροιά της φωνής μας όσο περνούν τα χρόνια;

Οι αλλαγές στη φωνή είναι προοδευτικές, αν και υπάρχουν στάδια κατά τα οποία είναι πιο αισθητές, όπως η εφηβεία.

Θα μπορούσατε να πείτε ότι η φωνή έχει μια ηλικία και, όπως και το υπόλοιπο σώμα, καθώς περνούν τα χρόνια, αλλάζει.

«Όταν αρχίζουμε να μιλάμε έχουμε ουσιαστικά την ίδια φωνή. Υπάρχει μια σημαντική αλλαγή στην εφηβεία στους άνδρες λόγω της ορμονικής καταιγίδας που προκαλεί η άφιξη της τεστοστερόνης. Αυτός είναι ο λόγος που η φωνή του είναι πιο βαθιά από τη δική της», εξηγεί ο Juan Carlos Casado, πρόεδρος της Επιτροπής Λαρυγγολογίας, Φωνής, Φωνητικής και Κατάποσης της Ισπανικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας και Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου (SEORL-CCC).

Ο ειδικός εξηγεί ότι από την ηλικία των 45-50 ετών, οι φωνές τείνουν να γίνονται ίσες λόγω της φυσιολογικής γήρανσης των δομών που αποτελούν μέρος των φωνητικών χορδών, οι οποίες είναι λιγότερο ελαστικές και περισσότερο ινώδεις.

Η Cristina Fernández Barros, μέλος της Ένωσης Λογοθεραπευτών της Γαλικίας, προσθέτει ότι χαρακτηριστικά όπως το τρέμουλο ή η μείωση της έντασης θα επηρεάσουν επίσης τη φωνή καθώς μεγαλώνουμε. Επισημαίνει επίσης ότι το νευρικό και το ορμονικό σύστημα θα είναι αυτά που θα παρέμβουν σε αυτές τις φωνητικές μεταβολές: «Επομένως, αν και οι αλλαγές μπορεί να είναι προοδευτικές, είναι σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές που θα φανούν πιο ξεκάθαρα».

Έτσι, «στην εφηβεία, η φωνή των ανδρών χειροτερεύει σταδιακά και στην υψηλή ωριμότητα, η φωνή των γυναικών αρχίζει να χειροτερεύει, αλλά όλα αυτά με προοδευτικό τρόπο», προσθέτει ο Casado.

Ποιες αλλαγές συμβαίνουν στη φωνή κατά τη διάρκεια της τρίτης ηλικίας;

Με το γήρας, υπάρχει ένας πολύ χαρακτηριστικός τύπος φωνής που ονομάζεται πρεσβυφωνία ή φωνή που σχετίζεται με την ηλικία. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, «υπάρχει μια αλλαγή στις ανατομικές δομές των φωνητικών χορδών», υπενθυμίζει ο Casado. Συγκεκριμένα, οι λεπτές ελαστικές ίνες αντικαθίστανται από ίνες με λιγότερη ελαστικότητα, γεγονός που καθιστά τη φωνητική χροιά χαμηλότερη και πιο αέρινη, επειδή οι φωνητικές πτυχές έχουν λιγότερη αντοχή.

Εκτός από την απώλεια των υψηλών τόνων, ο Fernández επισημαίνει ότι οι μεταβολές στο νευρολογικό, ακουστικό ή αναπνευστικό σύστημα, μεταξύ άλλων, «θα εξαρτήσουν τα φωνητικά χαρακτηριστικά, όπως η ένταση ή η φωνητική καθαρότητα».

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν τη φωνή

Πέρα από το πέρασμα του χρόνου, άλλα στοιχεία μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στη φωνή. Οι εμπειρογνώμονες που συμβουλεύτηκε η CuídatePlus αναφέρουν τα εξής:

 • Υπερβολική χρήση της φωνής, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ορισμένων παθολογιών, ιδίως σε ορισμένα επαγγέλματα, όπως οι δάσκαλοι, οι τραγουδιστές, οι τηλεπωλητές, οι ηθοποιοί κ.λπ.
 • Κατανάλωση αλκοόλ ή καπνού, η οποία μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στις φωνητικές χορδές λόγω έκθεσης σε ερεθιστικές ουσίες.
 • Έκθεση σε τοξικές ουσίες, όπως χρώματα ή αέρια.
 • Μυοσκελετικές διαταραχές που οφείλονται σε χρόνιες ή οξείες ασθένειες.
 • Νευρολογικές και νευροεκφυλιστικές παθολογίες που επηρεάζουν την εκπομπή φωνής.
 • Συναισθηματικές διακυμάνσεις.

«Όλες αυτές οι φωνητικές αλλαγές θα είναι παροδικές ή μόνιμες ανάλογα με τη φύση της αιτίας και θα απαιτούν παρέμβαση σε επίπεδο λογοθεραπείας, ωτορινολαρυγγολογίας ή άλλων ειδικοτήτων σχετικών με τη φωνητική εκπομπή», τονίζει ο Fernández.

Προειδοποιητικά σημάδια μη φυσιολογικής αλλαγής της φωνής

Όταν οι μεταβολές του τονικού ύψους συμβαίνουν σε στάδια που δεν θα έπρεπε, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι συμβαίνει. «Αν ένας άνδρας βρίσκεται στην εφηβεία και δεν αλλάζει σε πιο βαθιά φωνή, αυτό ονομάζεται διαταραχή φωνητικής εκφύλισης, γνωστή και ως εφηβεροφωνία», εξηγεί ο Casado. Αντίστοιχα, το μέλος του SEORL-CCC αναφέρει ότι αν η φωνή μιας γυναίκας επιδεινωθεί ξαφνικά, η αλλαγή αυτή θα πρέπει να παρακολουθείται σε περίπτωση που ευθύνεται κάποια βλάβη, όπως το οίδημα Reinke (χρόνια φλεγμονή των δύο φωνητικών χορδών).

«Κατά γενικό κανόνα, η δυσφωνία που διαρκεί περισσότερο από 10-15 ημέρες χωρίς ύφεση πρέπει να μελετηθεί από ειδικό, όπως και η αφωνία που διαρκεί περισσότερο από 3-5 ημέρες», προειδοποιεί η Fernández. Σε αυτό το σημείο, επισημαίνει ότι ενώ η αφωνία συνεπάγεται την πλήρη απουσία φωνητικής εκπομπής, η δυσφωνία αναφέρεται σε οποιαδήποτε μεταβολή της.

Τέλος, η λογοθεραπεύτρια αναφέρει ότι είναι σημαντικό να δίνεται προσοχή σε αυτά τα σημάδια:

 • Δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία).
 • Πόνος κατά την κατάποση (οδυνοφαγία).
 • Δύσπνοια (δύσπνοια).
 • Επίμονο καθάρισμα του λαιμού ή βήχας.
 • Παρουσία αιμορραγίας (σε περίπτωση μεγαλύτερης σοβαρότητας).

dnews.gr