Η Καστοριανή ογκολόγος Σοφία Μπάκα για το πειραματικό mRNA εμβόλιο για δερματικό μελάνωμα: «Όλα πάνε καλά με τους πρώτους ασθενείς»

Επικεφαλής έρευνας, η υπεύθυνη του τμήματος κλινικών μελετών του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Ογκολόγος – Παθολόγος κα Σοφία Μπάκα

Η χορήγηση του εμβολίου πραγματοποιείται στο πλαίσιο παγκόσμιας μελέτης που διεξάγεται σε ασθενείς με εξαιρεθέν μελάνωμα υψηλού κινδύνου για υποτροπή και το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα τέσσερα Κέντρα Αναφοράς Μελανώματος στην Ελλάδα, τα οποία συμμετέχουν στην έρευνα.
Δύο ασθενείς στη Βόρεια Ελλάδα μετέχουν ήδη στην διεθνή κλινική μελέτη και ένας εξ’ αυτών έλαβε τη θεραπεία.
Η επικεφαλής της έρευνας και υπεύθυνη του τμήματος κλινικών μελετών του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Ογκολόγος – Παθολόγος κα Σοφία Μπάκα τόνισε πως “όλα πάνε καλά με τους πρώτους ασθενείς. Είμαστε ευτυχείς που συμμετέχουμε σε μια τόσο σημαντική, παγκόσμια έρευνα για την επίδραση του προσωποποιημένου εμβολίου σε ασθενείς με μελάνωμα υψηλού κινδύνου».
Το εμβόλιο mRNA για το δερματικό μελάνωμα παρασκευάζεται στην Αμερική, προσωποποιημένα για τους ασθενείς που πληρούν τις προϋποθέσεις και συμμετέχουν στην κλινική μελέτη. Γίνεται ενδομυϊκά, σε 9 δόσεις κάθε τρεις εβδομάδες και πραγματοποιείται σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία. Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης αναμένονται μέχρι τα μέσα του 2024.