Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Αρχική Ελλάδα Οικονομία Μνημόνια ή Πόλεμοι – Πότε πούλησαν τις περισσότερες χρυσές λίρες οι Έλληνες;

Μνημόνια ή Πόλεμοι – Πότε πούλησαν τις περισσότερες χρυσές λίρες οι Έλληνες;

Πόσες στα μνημόνια και πόσες στους πολέμους Ουκρανίας και Γάζας – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Αποκούμπι στις δύσκολες στιγμές αναζήτησης ρευστότητας αποδείχθηκαν οι χρυσές λίρες Αγγλίας για τους Έλληνες την περίοδο των τριών μνημονίων.

Τεράστιες ήταν οι συναλλαγές σε χρυσές λίρες, στα μνημονιακά χρόνια, γεγονός που αντανακλά τις ανάγκες των νοικοκυριών που έχασαν εισοδήματα να ρευστοποιήσουν τα όποια αποθέματα είχαν σε χρυσές λίρες, για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες τους.

Χιλιάδες Έλληνες κατά την διάρκεια των capital controls λόγω της απουσίας ρευστού για την αποπληρωμή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων προχώρησαν στη ρευστοποίηση χρυσών λιρών Αγγλίας.

Η ιστορία των χρυσών λιρών

Ήταν Απρίλιος του 2010 που ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, από το ακριτικό Καστελόριζο, ανακοινώνει την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης.

Λίγους μήνες αργότερα υπογράφτηκε η δανειακή σύμβαση -το πρώτο μνημόνιο- ύψους 110 δισ. ευρώ. Το έτος 2010 οι ρευστοποιήσεις  στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ανήλθαν σε 195.383 τεμάχια.

Το 2011 η ΤτΕ αγόρασε 122.686 χρυσές λίρες. Ήταν οι περίοδος όπου ο τότε πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τα νέα μέτρα που ζητούν οι δανειστές.  Υπενθυμίζουμε ότι το 2011 υπήρξε το βαθύτερο σημείο της ύφεσης καθώς το ΑΕΠ έκλεισε με απώλειες -9,1%.

Το 2012 είχαν ρευστοποιηθεί 101.57 χρυσές λίρες, το 2013 ρευστοποιήθηκαν 105.263 χρυσές λίρες και το 2014  109.563 χρυσές λίρες. 

Όπως προκύπτει από τον πίνακα της ΤτΕ, που επεξεργάστηκε ο ΟΤ, το 2015 οι Έλληνες ρευστοποίησαν 61.518 χρυσές λίρες. Κανείς δεν θα ξεχάσει τον Ιούνιο του 2015 ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει την επιβολή capital controls, εξαγγέλλει δημοψήφισμα για την αποδοχή ή μη των προτάσεων μεταρρυθμίσεων στις οποίες κατέληξε το Eurogroup. 

Το 2020 οι πωλήσεις χρυσών λιρών Αγγλίας από τα νοικοκυριά στην ΤτΕ ανήλθαν σε 86.584 και το 2019 είχαν ανέλθει σε 99.744 τεμάχια.

Σύμφωνα με έρευνα της  διαΝΕΟσις η πανδημία του κορονοϊού που προκάλεσε την ασθένεια Covid-19 είναι το σημαντικότερο γεγονός της γενιάς μας. Από τις αρχές του 2020 η οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα όλων των χωρών του κόσμου επηρεάστηκαν σημαντικά.

Εκείνη την περίοδο επτά στα δέκα ελληνικά νοικοκυριά βρέθηκαν στην χειρότερη οικονομική κατάσταση λόγω των επιπτώσεων που επέφερε στην οικονομία η πανδημία.

Είτε οι επενδύσεις σε χρυσές λίρες είτε οι ρευστοποιήσεις τους καθορίζονται κυρίως από τη διακύμανση των τιμών του χρυσού όπως και από τις ανάγκες των κατόχων τους.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 καθώς και στην Γάζα πέρυσι προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στα ελληνικά νοικοκυριά. Οι τιμές σε μια σειρά προϊόντα εκτοξεύτηκαν και ένα «σύννεφο» αβεβαιότητας απλώθηκε πάνω από Ευρώπη και Ελλάδα.

Όσοι είχαν χρυσές λίρες κρυμμένες στα… σεντούκια έσπευσαν στην ΤτΕ για να τις ρευστοποιήσουν. Το 2022 ρευστοποιήθηκαν 52.241 χρυσές λίρες και το 2023 39.435.

Πηγή: ΟΤ