Νεκρός ο Έλληνας σκιέρ που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα: Οι μαρτυρίες για το μοιραίο λάθος

Νεκρός είναι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Έλληνας σκιέρ που καταπλακωθήκε από χιονοστιβάδα σε χιονοδρομικό κέντρο της Βουλγαρίας.

Χιονοστιβάδα έπληξε τη Δευτέρα το χιονοδρομικό κέντρο του Μπόροβετς, στη Βουλγαρία, καταπλακώνοντας στο πέρασμά της μια ομάδα Ελλήνων σκιέρ και snowboarders.

Αρκετά μέλη της ομάδας κατάφεραν να γλιτώσουν από τη χιονοστιβάδα, ωστόσο ένας από τους σκιέρ εντοπίστηκε νεκρός.

Η Υπηρεσία Ορεινής Διάσωσης ειδοποιήθηκε για την κατάσταση στις 14:13 από μάρτυρα της ομάδας. Ο ακριβής αριθμός των ατόμων στην πληγείσα περιοχή παραμένει ασαφής, ωστόσο πιστεύεται ότι υπήρχαν 4 Έλληνες υπήκοοι κατά τη στιγμή της χιονοστιβάδας.

Ανταποκρινόμενοι στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πάνω από 15 διασώστες βουνού εξοπλισμένοι με τέσσερις σκύλους έρευνας αναπτύχθηκαν για να εντοπίσουν τυχόν ίχνη του αγνοούμενου ατόμου. Η χιονοστιβάδα εκτιμάται ότι είχε μήκος περίπου 150 μέτρα και πλάτος σχεδόν 30 μέτρα.

Το μοιραίο λάθος της ομάδας των Ελλήνων

Σύμφωνα με το novinite.com, αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο  bTV ότι η ομάδα κατέβηκε από το πιο απότομο σημείο της πλαγιάς.

«Νωρίτερα συναντήσαμε την ομάδα και σχολιάσαμε ότι το μέρος είναι πολύ επικίνδυνο. Λίγα λεπτά αργότερα τους είδαμε να κατεβαίνουν το πιο απότομο σημείο ο ένας μετά τον άλλο. Δεν έφεραν σακίδια πλάτης. Προφανώς, δεν ήταν προετοιμασμένοι». Αυτό εξήγησε στο bTV ο Stefan Hristov, ένας από τους συμμετέχοντες στη διάσωση.

«Κατά τη διάρκεια της κατάβασης, ένας από αυτούς έκοψε την πλαγιά οριζόντια, κάτι που δεν έπρεπε να γίνει.

»Το επεισόδιο αφορούσε Έλληνες πολίτες. Δεν είχαν μαζί τους τον εξοπλισμό χιονοστιβάδας, ο οποίος είναι υποχρεωτικός για σκι εκτός πίστας. Η πίστα Markudjik 3 δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή και έτσι θα πρέπει να σημειωθεί πως πήραν ένα μεγάλο ρίσκο. Μπήκαν σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο έδαφος», δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας ορεινής διάσωσης, Emil Neshev.