Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι αύριο Πέμπτη η πληρωμή τους

Μέχρι αύριο, Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου θα  πρέπει οι ιδιοκτήτες των οχημάτων να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας 2024 προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.

 Υπενθυμίζεται πως οι ιδιοκτήτες των ΙΧ μπορούν να πληρώσουν  τα ειδοποιητήρια πληρωμής τελών κυκλοφορίας 2024 μέσω της εφαρμογής  του myCAR ως εξής:

Μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες.
Σε αυτή την περίπτωση θα σας ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.
Μέσω web banking εφόσον οι υπόχρεοι έχουν  πρόσβαση στη διαθέσιμη από την τράπεζά  τους εφαρμογή. Σε αυτή την περίπτωση θα σας ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF». Στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο

Πρόστιμα: Πόσα χρήματα θα πληρώσετε
Τα πρόστιμα που θα πληρώσουν οι ξεχασιάρηδες είναι τα εξής:

Το πρόστιμο θα είναι ισόποσο των τελών εάν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
Το πρόστιμο θα είναι ίσο με το 50% των τελών εάν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
Το πρόστιμο θα είναι μηδενικό εάν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ

Στην περίπτωση που το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.

Η απαλλαγή
Ωστόσο από την καταβολή των τελών κυκλοφορίας απαλλάσσονται μεταξύ άλλων:

Τα  Άτομα με αναπηρία, όπως και γονείς ΑμεΑ.
Kαι όταν το όχημα έχει τεθεί πριν την 1/01/2024 σε ψηφιακή ακινησία στη ΔΟΥ.
Διευκρινίζεται δε πως η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά ΙΧ και δίκυκλα ΙΧ, η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους

Επίσης επισημαίνεται πως μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να θέσουν το όχημα τους σε καθεστώς ακινησίας ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία:

Αρχικά θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myCAR» και να συνδεθούν με την εφαρμογή με τους κωδικούς Taxisnet.
Μετά θα πρέπει να επιλέξουν ή να καταχωρήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμούν να θέσουν σε ψηφιακή ακινησία
Θα πρέπει να καταχωρήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
Θα πρέπει να δηλώσουν υπεύθυνα τον χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει θα να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος
Θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτησή τους και εάν είναι μοναδικός ιδιοκτήτης, τότε το σύστημα τους δίνει αριθμό αίτησης και τους ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, τότε ενημερώνονται για το αίτημά τους, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Πάντως πρόστιμο  ύψους 10.000 ευρώ θα  πληρώσουνόσοι εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους. Το ποσό αυτό όμως αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για 3 χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

madata.gr