Τέμπη: Παραλείψεις στις έρευνες και ελλιπείς εξηγήσεις για την έκρηξη διαπιστώνει ο τεχνικός σύμβουλος

Παραλείψεις στις έρευνες και ελλιπείς εξηγήσεις για την έκρηξη διαπιστώνει ο ειδικός πραγματογνώμονας σε θέματα πυρκαγιών, Βασίλης Κοκοτσάκης, στο πόρισμά του για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Η τελική έκθεση του τεχνικού συμβούλου παραδόθηκε από τον σύλλογο πληγέντων στον εφέτη ανακριτή, ο οποίος διερευνά την υπόθεση.

Ο τεχνικός σύμβουλος αναφέρει, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι το έλαιο σιλικόνης στο οποίο αποδίδεται η έκρηξη από τους διορισθέντες πραγματογνώμονες δεν εκδηλώνει συμπεριφορά που να συνάδει με τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης έκρηξης.

Όπως τονίζει, μια τέτοια έκρηξη προκαλείται με την ύπαρξη υγροποιημένου αερίου ή υγρού καυσίμου υψηλής πηκτικότητας (καύσιμα, διαλύτες, υγραέρια) ουσίες και ενώσεις που ανιχνεύθηκαν στα ληφθέντα δείγματα (βενζόλιο, τολουόλιο, ξυλόλιο).

Επιπλέον, αναφέρεται σε χημικά εγκαύματα που υπέστησαν τέσσερις πυροσβέστες, τα οποία δεν προκλήθηκαν από επαφή με φλόγες.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο χώρος του δυστυχήματος αλλοιώθηκε, καθώς περίπου 2 στρέμματα μπαζώθηκαν με χαλίκια και μπετόν, ενώ σημειώνει ότι τα συντρίμμια των δύο τρένων δεν φυλάχθηκαν σωστά.

naftemporiki.gr