«Πόρτα» της Εκκλησίας και στο γεύμα της Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο – Ακραίες ενέργειες της Ιεραρχίας, τι απαντά η ΠτΔ

Ανακοίνωση εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας μετά την ιστορική (ή ανιστόρητη;) απόφαση της Ιεράς Συνόδου, να «θυσιάσει» την αίγλη και τον υψηλόσυμβολισμό, που έχει η Κυριακή της Ορθοδοξίας -ένας εορτασμός αιώνων, καθώς ισχύει από τον 9ο αιώνα – για να αποκλείσει ουσιαστικά την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου από την κορυφαίας σημασίας θρησκευτική εκδήλωσηως αντίδραση στο νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφύλων.

Προκειμένου να μην δώσει την δυνατότητα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να πει το «Πιστεύω» και το «Πάτερ ημών», όπως ορίζει η ίδια η παράδοση, η Ιερά Σύνοδος επέλεξε να κάνει τον Συνοδικό εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας στη Μονή Πετράκη και όχι στον Μητροπολιτικό ναό Αθηνών. Όμως, μετά το «μπλόκο» στους βουλευτές, η Ιερά Σύνοδος ρίχνει και «πόρτα» και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει η προεδρία στα μέλη της Συνόδου για την Εορτή της Ορθοδοξίας.

Τα μέλη της Ιεραρχίας δεν θα παραστούν στο καθιερωμένο γεύμα, απορρίπτοντας έτσι την πρόσκληση, που τους εστάλη χθες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απέστειλε τις σχετικές προσκλήσεις τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, φαίνεται όμως πως έλαβε αρνητική απάντηση.

Στην ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρεται ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέστειλε προσκλήσεις προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, καθώς και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, για το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν τους στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της Εορτής της Ορθοδοξίας. Επίσης, σημειώνεται, ότι είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο, παράλληλα όμως είναι σεβαστή και η απόφασή τους ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέστειλε χθες, 4 Μαρτίου, προσκλήσεις προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, και τα Μέλη της Συνόδου, για το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν τους στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της Εορτής της Ορθοδοξίας.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Δ.Ι.Σ. είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο, παράλληλα όμως είναι σεβαστή και η απόφασή τους ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση».

Πρωτοφανής και ακραία ενέργεια της Ιεραρχίας

Με την κίνηση της Ιεράς Συνόδου δεν θα υπάρξουν επίσημες προσκλήσεις, ούτε προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε προς την κυβέρνηση και τα κόμματα, ενώ αποκλείονται πρέσβεις, καθώς και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καν η απόδοση τιμών από στρατιωτικό άγημα!

Ουσιαστικά η εκκλησιαστική ηγεσία επιλέγει μία ολοκληρωτική απομόνωση από κάθε άλλο θεσμό της Πολιτείας, καταφεύγοντας σε μία κίνηση που μοιάζει ακόμα και με έμμεσο… αφορισμό. Ο αποκλεισμός των πολιτειακών, πολιτικών και στρατιωτικών παραγόντων από μία υψηλού συμβολισμού για την εκδήλωση της πίστης, τελετουργία σηματοδοτεί στην πραγματικότητα μία τιμωρητική συμπεριφορά, για την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να νομοθετήσει το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Τα βήματα της ρήξης

Ο εορτασμός θα γίνει στην Μονή Πετράκη, με τη συμμετοχή μόνο τριών Μητροπολιτών εκ των δώδεκα της ΔΙΣ και ασφαλώς χωρίς την παρουσία του Αρχιεπισκόπου.

Η Εκκλησία θεωρεί ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν τήρησε ίσες αποστάσεις- όπως νομίζει ότι θα έπρεπε- για ένα θέμα που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την διδασκαλία της.

Αντιθέτως πήρε ανοικτά θέση υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ και το ίδιο βράδυ που ψηφίστηκε ο νόμος, πανηγύρισε μαζί τους.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μετά από μελέτη του θέματος και αφού ακούστηκαν οι απόψεις και των δώδεκα Συνοδικών Μητροπολιτών, καθώς και του αρχιεπισκόπου, πέρασε αυτό που είχε εξ αρχής ο κ. Ιερώνυμος στο μυαλό του: να εορταστεί η μέρα σεμνά και να μην γίνει η Εκκλησία θέαμα και αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού. Έτσι θα αποφευχθούν και τα δύσκολα, όπως πιστεύει ο αρχιεπίσκοπος, αφού δεν υπάρχει ο κίνδυνος να εκδηλωθούν διαμαρτυρίες ή γκρίνιες από ιερείς και πιστούς.

Μετά από αυτή την εξέλιξη να μην περιμένουμε ότι θα παρατεθεί το επίσημο γεύμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας προς τον Αρχιεπίσκοπο, τα μέλη της Συνόδου και τον Υπουργό Παιδείας. Εν κατακλείδι η εξέλιξη αυτή δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Γίνεται για πρώτη φορά και αποτελεί ανεπίσημη έναρξη του πολυθρύλητου διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους.

Έχει δε ενδιαφέρον το εάν και πώς θα αντιδράσει η Προεδρία της Δημοκρατίας και ο πολιτικός κόσμος στην ακραία και σχεδόν προσβλητική απόφαση της ιεραρχίας και αν πράγματι θα εκληφθεί όλο αυτό ως αφορμή για να ξεκινήσει ο διαχωρισμός.

Το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναφέρει:

«….Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε ότι ο εφετινός εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας, κατά την Α’ Κυριακή των Νηστειών, 24η Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος. Τον πανηγυρικό της ημέρας, ως έχει ήδη ορισθεί, θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Συνοδικός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός…».

topontiki.gr