Η παρουσίαση του βιβλίου του Ηλία Παπαμόσχου «Ανάληψη» στην Καστοριά

Με την παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του «Μπαιρακτάρειου» Δημοτικού Ωδείου η παρουσίαση του βιβλίου «Ανάληψη» του καστοριανού συγγραφέα Ηλία Παπαμόσχου.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν οι: Μαρία Δέσποινα Ράμμου δρ. Κλασσικής Φιλολογίας συγγραφέας, Νώντας Τσίγκας νευρολόγος – συγγραφέας και Ρωμύλος Μαντζούρας ιστορικός – ξεναγός.

ΣΧΟΛΙΟ  ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Το βιβλίο αυτό βασίζεται σ’ ένα τραγικό γεγονός που συνέβη κοντά εκατό χρόνια πριν. Οι ήρωές του και οι ζωές τους αποτελούν προϊόν επινόησης, τόκους ευαισθητοποιημένης φαντασίας. Έστω κι έτσι η «ανάστασή» τους κι ο δεύτερος χαμός τους με συντάραξαν και μ’ έκαναν να νιώσω την ανάγκη να τους ζητήσω συγγνώμη, με τον ανεπανάληπτο τρόπο του Φρήντριχ Χαίλντερλιν ( «Το ασυχώρετο», μτφρ. Ζήσιμος Λορεντζάτος).

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Ηλίας Λ. Παπαμόσχος γεννήθηκε το 1967 στην Καστοριά. Σπούδασε στο Τμήμα Γεωλογίας Πατρών και στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας το 1993. Εργάστηκε ως βιβλιοϋπάλληλος στην Αθήνα και από το 1997 επέστρεψε στη γενέτειρά του, όπου ζει μέχρι σήμερα, και ασχολήθηκε με την οικογενειακή εμπορική επιχείρηση. Έχει γράψει έξι βιβλία. “Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες” (2015) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο ΔιηγήματοςΝουβέλας, το 2016 και μεταφράστηκε στα γαλλικά (“Le renard dans l’ escalier”, Le miel des anges, 2018). Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, στα σουηδικά και στα αλβανικά.