Σεισμός στην Ταϊβάν: Τα σοκαριστικά βίντεο από τον «χορό» των 7,6 Ρίχτερ

Ο ισχυρότερος σεισμός «εδώ και εικοσιπέντε χρόνια» κατάγραφηκε πρίν λίγες ώρες στην Ταϊβάν: Τα αποκαλυπτικά βίντεο από τον «χορό» των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του πολύ ισχυρού σεισμού που έπληξε το πρωί την Ταϊβάν (07:58 τοπική ώρα, 02:58 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με νεότερο – ακόμη προκαταρκτικό – απολογισμό που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τη Σαγκάη της Κίνας, καθώς και – πολύ περισσότερο – σε περιοχές της νότιας Κίνας. Δεκάδες μετασεισμοί έγιναν αισθητοί στην Ταϊπέι – τουλάχιστον 25 – οι πέντε περίπου 5 βαθμών, την πρώτη ώρα μετά τον κύριο σεισμό.

«Ο σεισμός έγινε κοντά στην ακτή και σε μικρό εστιακό βάθος. Έγινε αισθητός σ’ όλη την Ταϊβάν και σε γειτονικές περιοχές. Είναι ο ισχυρότερος εδώ και 25 χρόνια, από τον σεισμό του 1999», σημείωσε ο διευθυντής του Σεισμολογικού Κέντρου της Ταϊπέι Γου Τσιεν-φου – αναφερόμενος στην καταστροφή του Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς, όταν σεισμός ισχύος 7,6 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε κάπου 2.400 ανθρώπους.

Ο σεισμός άνω των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε την κατάρρευση τουλάχιστον δυο κτιρίων στην κομητεία Χουάλιεν, ενώ πλέον οι ειδικοί προειδοποιούν για τσουνάμι τόσο στη νήσο όσο και σε γειτονικές χώρες, ιδίως στη νότια Ιαπωνία και στις Φιλιππίνες.

Πλάνα που μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα της Ταϊβάν αποκαλύπτουν κτίρια που πήραν επικίνδυνη κλίση, εδικά στην αραιοκατοικημένη κομητεία Χουάλιεν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Δυο κτίρια κατέρρευσαν (…) μπορεί να υπάρχουν παγιδευμένοι», δήλωνε νωρίτερα εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος της Χουάλιεν.

Ο σεισμός προκάλεσε διακοπές της ηλεκτροδότησης σε τομείς της πρωτεύουσας Ταϊπέι όταν σημειώθηκε, στις 07:58 (τοπική ώρα· 02:58 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 15,5 χλμ., σε θαλάσσια περιοχή κοντά στις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν, σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της νήσου.

Σύμφωνα με την Taipower, εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον 87.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα.

Τα σοκαριστικά βίντεο από την ώρα του σεισμού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας, μικρά κύματα τσουνάμι, όχι μεγαλύτερα από μερικές δεκάδες εκατοστά, παρατηρήθηκαν στον νότιο νομό Οκινάουα. Οι αρχές υποβάθμισαν τον κίνδυνο για τσουνάμι 3 και πλέον μέτρων και ήραν τη διαταγή εκκένωσης παράκτιων περιοχών. Παράλληλα, η ιαπωνική σεισμολογική υπηρεσία αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για τον σεισμό, κάνοντας λόγο για δόνηση 7,7 βαθμών (από 7,5).

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων επίσης εξέδωσε επίσης έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για τσουνάμι, καλώντας κατοίκους παραθαλάσσιων περιοχών να σπεύσουν σε τοποθεσίες με μεγαλύτερο υψόμετρο.