Η Google καταγράφει αθόρυβα τη φωνή σας – Πώς να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία

Υπάρχει μια κρυφή λειτουργία στους λογαριασμούς των χρηστών της Google που επιτρέπει στον τεχνολογικό γίγαντα να καταγράφει αθόρυβα τις φωνές τους, τις οποίες αποθηκεύει για άλλες χρήσεις.

Η Google αποθηκεύει τις ηχογραφήσεις από τη δραστηριότητα στο διαδίκτυο και τις εφαρμογές, μαζί με τις λεκτικές αλληλεπιδράσεις με την Αναζήτηση, τον Βοηθό και τους Χάρτες, τις οποίες χρησιμοποιεί «για την ανάπτυξη και τη βελτίωση των τεχνολογιών αναγνώρισης ήχου».

Ωστόσο, ένας εμπειρογνώμονας τεχνολογίας μοιράστηκε πρόσφατα ένα «cheat code» που ισχυρίστηκε ότι θα σταματήσει τη Google από την καταγραφή της δραστηριότητας του smartphone σας.

Οι χρήστες πρέπει να διαχειριστούν το λογαριασμό τους στη Google και να αποεπιλέξουν τις επιλογές στα «Δεδομένα και απόρρητο», οι οποίες, όπως ισχυρίστηκε ο εμπειρογνώμονας, θα εμποδίσουν την τεχνολογική εταιρεία να αποκτήσει πρόσβαση στο μικρόφωνο και την κάμερά σας.

Πώς να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία της Google

Ο επιχειρηματίας τεχνολογίας Jeffrey Castillo δημοσίευσε ένα βίντεο στο Instagram, εξηγώντας ότι οι χρήστες μπορούν να απενεργοποιήσουν αυτή τη λειτουργία πηγαίνοντας στην εφαρμογή Google και κάνοντας κλικ στο «Διαχείριση του λογαριασμού σας Google».

Από εκεί, επιλέξτε την καρτέλα «Δεδομένα και απόρρητο» και μετακινηθείτε προς τα κάτω στη «Ρύθμιση ιστορικού» και επιλέξτε την ενότητα «Δραστηριότητα Web και εφαρμογών», στην οποία θα δείτε ότι υπάρχει ένα μπλε σημάδι ελέγχου.

Μόλις κάνετε κλικ και μετακινηθείτε προς τα κάτω, θα πρέπει να παρατηρήσετε ότι η ρύθμιση δραστηριότητας φωνής και ήχου έχει ένα μπλε σημάδι ελέγχου – καταργήστε το σημάδι αυτό για να σταματήσετε την ακρόαση της Google.

Ο τρόπος με τον οποίο η Google συνεχίζει να παρακολουθεί τις συνομιλίες είναι μια προφορική έκδοση μιας μηχανής αναζήτησης και κάθε φορά που λαμβάνει μια εντολή “Hey Google”, δημιουργεί το ίδιο αποτέλεσμα με το άνοιγμα ενός παραθύρου προγράμματος περιήγησης.

«Όταν αυτή η ρύθμιση δραστηριότητας φωνής και ήχου είναι απενεργοποιημένη, οι ηχογραφήσεις από φωνητικές αλληλεπιδράσεις με την Αναζήτηση Google, τον Βοηθό και τους Χάρτες δεν θα αποθηκεύονται στον λογαριασμό σας Google στους διακομιστές της Google, ακόμη και αν έχετε συνδεθεί» ανέφερε η Google σε ανακοίνωσή της. «Εάν απενεργοποιήσετε αυτή τη ρύθμιση φωνητικής και ηχητικής δραστηριότητας, ο προηγουμένως αποθηκευμένος ήχος δεν διαγράφεται. Μπορείτε να διαγράψετε τις ηχογραφήσεις σας ανά πάσα στιγμή».

Η Google έχει υποστηρίξει ότι ακούει μόνο αποσπάσματα συνομιλιών για να πάρει «λέξεις αφύπνισης» που προγραμματίστηκε να αναγνωρίζει, επιτρέποντάς της να ανταποκρίνεται σε φωνητικές εντολές.

Παρόλο που η Google και άλλες εταιρείες όπως η Amazon και η Apple υποστηρίζουν ότι οι βοηθοί τους, συμπεριλαμβανομένων των Alexa και Siri, ακούν μόνο για εντολές και προσπάθειες μάρκετινγκ, η πραγματικότητα είναι ότι εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Εάν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αποκτήσουν πρόσβαση στο λογαριασμό σας ή εισέλθουν στις έξυπνες συσκευές σας, θα μπορούσαν να ακούσουν τις τηλεφωνικές καταγραφές και να κλέψουν πληροφορίες από τα αποθηκευμένα δεδομένα της Google.

Άλλα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να προστατευτείτε περιλαμβάνουν την επαλήθευση των εφαρμογών που κατεβάζετε για να βεβαιωθείτε ότι προέρχονται από επίσημα καταστήματα και όχι από τρίτους που μπορεί να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό και την αναθεώρηση των δικαιωμάτων των εφαρμογών για να απενεργοποιήσετε την πρόσβαση στο μικρόφωνο του τηλεφώνου σας.

Πηγή: foxreport.gr