Καστοριά: Τα 3ήμερα του φθινοπώρου δεν σώζουν την “παρτίδα”!

“Βούλιαξε από κόσμο η Καστοριά”, Ρεκόρ επισκεψιμότητας οι τουριστικές δομές του Δήμου”, είναι μόνο μερικοί από τους “πηχαίους” τίτλους που κοσμούν την προμετωπίδα των τοπικών sites, αμέσως μετά από κάθε εορταστικό τριήμερο του Φθινοπώρου.

Ειδικά φέτος, δικαιολογούνται ως ένα βαθμό, αυτές οι λεκτικές υπερβολές, διότι η Καστοριά είχε να δει τόσο κόσμο από την προ-κορονοϊού εποχή.

Σ΄ αυτό συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό και η επιτυχημένη καμπάνια του Δήμου Καστοριάς και των λοιπών φορέων του τουριστικού κλάδου, που δεν περιορίστηκαν στα γνωστά στερεότυπα αλλά άνοιξαν διαύλους επικοινωνίας με εταιρείες που ειδικεύονται στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Και αυτοί ανέβαλαν να προωθήσουν το τουριστικό προϊόν της Καστοριάς σε στοχευμένες κατευθύνσεις.

Αντίθετα με τον Δήμο της Καστοριάς, οι άλλοι δύο Δήμοι του Νομού – και ιδιαίτερα ο Δήμος Άργους Ορεστικού – δείχνουν μια περίεργη … εσωστρέφεια στον τομέα αυτό, ωσάν να μην τους ενδιαφέρει η ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου, για λόγους που μόνο οι ίδιοι (και οι δήμαρχοί τους….) γνωρίζουν! Ενώ έχουν να επιδείξουν σημαντικά ιστορικά ευρήματα και φυσικές ομορφιές.

Όμως παρά την αισιόδοξη εικόνα για τον τουρισμό των φθινοπωρινών τριημέρων στο νομό της Καστοριάς, το ερώτημα παραμένει το ίδιο όπως και πριν: Φτάνουν μόνο αυτά, για να μετεξελιχθεί η περιοχή σε ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό; Ασφαλώς και όχι!

Ασφαλώς και θα έπρεπε να έχουν γίνει πολλά από καιρό, για να φτάσουμε σήμερα να μιλάμε για top προορισμό και άλλα παρόμοια ηχηρά, που κοσμούν συνήθως τις στήλες κλαδικών περιοδικών με πληρωμένες καταχωρήσεις.

Η Καστοριά θα έπρεπε να βρίσκεται αυτοδίκαια στην κορυφή των χειμερινών προορισμών και εν τοις πράγμασι – περα από τις κορώνες… αυτοθαυμασμού, που αναδύονται από πολιτικά χείλη.

Δυστυχώς, χάθηκε πολύτιμος χρόνος από τότε και η Καστοριά “ανακάλυψε” τον τουρισμό όταν άρχισε η “μπάντα του Τιτανικού” να παιανίζει για την γούνα.

Μέχρι τότε η υπόθεση τουρισμός και τουριστική ανάπτυξη, βρισκόταν στα χέρια μερικών ρομαντικών οι οποίοι τόλμησαν να επενδύσουν στην Καστοριά, πέρα από την γούνα. Και μπορεί οι προβλέψεις για την τουρστική κίνηση των τριημέρων να είναι αισιόδοξες αλλά μόνο για τις παραλιακές και την Κάτω – Πόλη.

Τι γίνεται με το ιστορικό κέντρο της Καστοριάς, όπου βρίσκεται “συμπυκνωμένο” όλο το πολιτιστικό απόθεμα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής;

Εδώ η εικόνα είναι αντιστρόφως ανάλογη με την περίοδο της ακμής που γνώρισε η Καστοριά στο τέλος του προηγούμενου αιώνα.

Η τέλεια εγκατάλεψιη, η απόλυτη παρακμή!
Η Μητροπόλεως, η πλατεία Ομονοίας και οι πέριξ αυτής συνοκίες, θυμίζουν σκηνικό από ταινία τρόμου, που περιμένουν κάποιο σύγχρονο… Ιντιανα Τζόουνς να τις “ανακαλύψει”.

Εκεί που κάποτε χτυπούσε η “καρδιά” του εμπορίου της γούνας και η πολιστική και πνευματική κίνηση της πόλης, οι οποίες ήταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή τους.

Δυστυχώς όλα αυτά έγιναν πλέον αναμνήσεις και “εύκολα πέρασαν από την μνήμη στην καρδιά”, για να θυμίζουν την Καστοριά που χάθηκε… αλλά κανείς δεν σκέφθηκε να την επαναφέρει…

Είναι προφανές ότι και το επόμενο τριήμερο, μεταφέρεται για την εορταστική περίοδο των καρναβαλιών της Καστοριάς. Όπου κι εκεί θα δούμε να γράφονται τα ίδια διθυραμβικά σχόλια και γι΄ αυτό, με αναπτερωμένες τις προσδοκίες για το επόμενο…

Φτάνουν όμως μόνο αυτά;
Ο χρόνος θα δείξει….