Καστοριά: συνταγή για κρεμμυδόπιτα του Νεστορίου | Καστοριανή Εστία

Υλικά για τη ζύμη
1 ποτήρι (ή κούπα του καφέ) χλιαρό νερό
2 κουταλιές ξύδι
1 κουταλιά κοφτή ζάχαρη (δίνει ωραίο χρώμα στη ζύμη)
1/2 κουταλιά αλάτι
Ελαιόλαδο
Αλεύρι όσο πάρει (κοσκινισμένο)

Υλικά για τη γέμιση

4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια (αν θέλουμε προσθέτουμε και 3 φρέσκα κρεμμυδάκια)
500 φρέσκια ντομάτα ή ντοματάκια κομμένα
Αλάτι, πιπέρι
Λίγη ρίγανη
1 μικρό φυλλό δάφνης
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Αφού ζημωθεί η ζύμη με όλα τα υλικά, θα χωριστεί σε 2 μπάλες οι οποίες θα απλωθούν και θα διπλωθούν σαν τετράγωνα μαντήλια, ενώ θα λαδωθούν από όλες τις πλευρές.
Θα παραμείνουν διπλωμένες  για μισή ώρα σε ζεστό μέρος για να ‘ξεκουραστούν’ και μετά θα ανοιχτούν σε 2 φύλλα.
Για να φτιάξουμε τη γέμιση, καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν με μισό ποτήρι νερό για να μαλακώσουν.
Κατόπιν ρίχνουμε μέσα την ντομάτα, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη, τη δάφνη και σωτάρουμε ελαφρά με ελαιόλαδο.
Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα στο φύλλο που έχουμε τοποθετήσει σε ένα καλά λαδωμένο ταψί, και το σκεπάζουμε με το 2ο φύλλο γυρνώντας τις άκρες του προς τα μέσα.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο και ‘ραντίζουμε’ με τα χέρια μας με λίγο χλιαρό νερό για να αφρατέψει η ζύμη.
Ψήνουμε στην αρχή στους 200 βαθμούς να ροδίσει και κατόπιν χαμηλώνουμε τον φούρνο (170-180 βαθμούς ανάλογα με την κουζίνα) και ψήνουμε για 30′ περίπου. Σερβίρεται ζεστή.