Τα “ψιλά γράμματα” του προγράμματος ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι: “ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες”!

Και στην προκειμένη περίπτωση ο “διάβολος” – με ή χωρίς ποδάρια – δεν βρίσκεται στα όσα ανακοινώθηκαν δημόσια για το πρόγραμμα “Ενίσχυσης Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων”, που υλοποιεί αυτόν τον καιρό η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Αλλά σ΄ αυτά που αποσιωπήθηκαν. Και κυρίως σ΄ αυτά που άφησε να εννοηθούν ο περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης, σε κάποια από τις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις του με τους εκπροσώπους των πληττόμενων κλάδων που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.

Μια βασική παράμετρος  του προγράμματος που αποσιωπήθηκε και δίχασε τον επιχειρηματικό κόσμο της Περιφέρειας σε “ευνοημένους” και “αδικημένους”, είναι ότι τα χρήματα της ενίσχυσης προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ. Και σαν τέτοια ούτε αφορολόγητα ούτε ακατάσχετα είναι για όσους οφείλουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία.

Με την διαφορά ότι κάποιοι επιχειρηματίες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα θα διαγράψουν χρέη με κρατική συνδρομή. Ενώ κάποιοι άλλοι που απεντάχθηκαν, πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα και κατασχέσεις, για ίσες ή μικρότερες οφειλές προς το Δημόσιο από τους πρώτους!

Παράλληλα όμως θα γεμίσουν τα ταμεία του Κράτους με χρήματα του ΕΣΠΑ, που στην αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε να επιστραφούν ως μη απορροφηθέντα!

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του πίνακα με την απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων.

 

Ταυτόχρονα με το πρόγραμμα ρευστότητας, η Περιφέρεια διατυμπανίζει ως “μάννα εξ ουρανού” το νέο Επενδυτικό Πρόγραμμα που “τρέχει” αυτό τον καιρό, με τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις που φτάνουν μέχρι το 70%. Είναι ο περίφημο “70-30” που φιλοδοξεί να προσελκύσει επενδύσεις παντός τύπου. Δεν διευκρινίζουν όμως ότι ο επίδοξος επενδυτής δεν φτάνει μόνο να καταθέσει το υπόλοιπο 30% από ίδια κεφάλαια, όπως συνηθίζεται μέχρι τώρα. Αλλά το 125% της επένδυσης, για να του επιστραφεί το 70% της επιχορήγησης!

 

Και ποιοι διαθέτουν τέτοια ρευστότητα σ΄ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς;

Μα φυσικά όσοι καρπώθηκαν τις θηριώδεις  επιστρεπτέες προκαταβολές των 500-700 χιλιάδων ευρώ και τα 40άρια του Προγράμματος, για να γίνουν  επιχειρηματίες με κρατικό χρήμα!

Όπερ έδει δείξαι…

Υ.Γ. Για να αναχαιτίσει η Περιφέρεια τις αντιδράσεις των αδικημένων από το Πρόγραμμα, ανέσυρε στην επικαιρότητα, σαν επικοινωνιακό “αντίβαρο” το πολυπαιγμένο σενάριο του φυσικού αερίου! Το οποίο  αρχίζει να θυμίζει τον μύθο του τσοπάνη με τον λύκο, που όλο έρχονταν και ποτέ δεν έφτανε….

Μέχρι που κάποτε εμφανίστηκε και “έφαγε” το πενιχρό εισόδημα του δύσμοιρου καταναλωτή, με τους “φουσκωμένους” λογαριασμούς, γιατί άλλα του έταξαν κι άλλα θα βρει μπροστά του…