Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024
Αρχική Ελλάδα Οικονομία Ακρίβεια: Έρχονται «μεγάλες αυξήσεις» σε κρέας και γαλακτοκομικά – Τι γίνεται με...

Ακρίβεια: Έρχονται «μεγάλες αυξήσεις» σε κρέας και γαλακτοκομικά – Τι γίνεται με το e-katanalotis

Νέα έκρηξη στις τιμές βασικών τροφίμων μέσα στον Αύγουστο προβλέπει ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών. Η γκρίζα ζώνη με την πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα και η ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά.

Φουντώνουν οι ανησυχίες για νέες ανατιμήσεις καθώς μετά τα οπωρολαχανικά, εν μέσω γεωπολιτικού και κλιματικού καύσωνα, έρχονται αυξήσεις στο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Η ακρίβεια δείχνει και πάλι τα δόντια της με τους καταναλωτές να αναζητούν λύσεις για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο που μηδενίζει τα εισοδήματά τους.

Τα νοικοκυριά πάντως ανησυχούν από τώρα για ένα δύσκολο φθινόπωρο, κάτι που αποτυπώνεται και τους δείκτες οικονομικού κλίματος. Το γεγονός μάλιστα ότι οι Έλληνες κόβουν από παντού για να βγει ο μήνας αποτυπώνεται και στις σχετικές έρευνες: Οι 6 στους 10 μειώνουν τις δαπάνες τους, οι 4 στους 10 τις ψαλιδίζουν κατά το ήμισυ, ο ένας στους δύο δεν θα πάει καν διακοπές, και όσοι πάνε θα μειώσουν τις ημέρες διαμονής.

Πρόβλεψη για άνοδο στις τιμές του κρέατος

Μια σειρά διεθνών και εσωτερικών παραγόντων στρώνουν το έδαφος για νέες πληθωριστικές πιέσεις με τον πρόεδρο των Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολο Ραυτόπουλο, να προειδοποιεί ότι «τις επόμενες μέρες θα δούμε πολύ μεγάλες αυξήσεις, όχι μόνο στο κρέας, αλλά και σε όλα τα γαλακτοκομικά». Μάλιστα, για το κρέας προέβλεψε πως οι καταναλωτές θα χρειαστεί να βάλουν ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη αναμένοντας αυξήσεις μεταξύ 15 και 20%.

Με τον πληθωρισμό να «πετάει» στο 3% τον Ιούλιο η ανησυχία ολοένα και μεγαλώνει

Η αυξητική τάση τιμών έχει αποτυπωθεί στους πρόσφατους δείκτες της Eurostat. Η Ελλάδα, τον Ιούλιο, είχε τον 4ο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη με 3% (από 2,5% τον Ιούνιο), ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ κυμάνθηκε στο 2,6%. Τα τρόφιμα στην Ελλάδα ακρίβυναν σε σύγκριση με πέρυσι κατά 1,5%.

Στα ύψη η ανησυχία εξαιτίας της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών

«Μέσα στον Ιούλιο είδαμε από το 2,3% ο πληθωρισμός να εκτοξεύεται στο 3%, αυτό μας είπαν -δικαιολογίες- ότι οφείλεται στην ενέργεια, ότι οφείλεται στα θερινά οπωροκηπευτικά και στα φρούτα (…). Έχουμε τουλάχιστον 20 οπωροκηπευτικά και φρούτα να έχουν εκτοξευτεί σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι (…)» ανέφερε (Παραπολιτικά 90,1) ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ μεταφέροντας την ανησυχία του για αυτά που θα ακολουθήσουν.

Ο κ. Ραυτόπουλος αναφερόμενος στο κρέας και τα γαλακτοκομικά απέδωσε τις νέες αυξήσεις που θα δούμε μέσα στον Αύγουστο στο γεγονός ότι έχουν θανατωθεί 15.000 αμνοερίφια εξαιτίας της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε ελλείψεις στην αγορά.

Η πανώλη των αιγοπροβάτων, που πλήττει κτηνοτροφικές μονάδες σε όλο και περισσότερες περιφέρειες της χώρας, έχει εύλογα ανησυχήσει όχι μόνο  κτηνοτρόφους, αλλά και τους καταναλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές σε δημοφιλή τυριά όπως η φέτα και η γραβιέρα, που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα.

Κοπάδι αιγοπροβάτων

Στον αντίποδα οι κτηνοτρόφοι διαβεβαιώνουν, μέσω του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ) ότι προς το παρόν δεν τίθεται καμία  συζήτηση για αύξηση τιμών στα τυριά, ούτε για επάρκεια.

Καταναλωτές σε απόγνωση, e-katanalotis «εκτός πραγματικότητας»

Ο Απόστολος Ραυτόπουλος αποκάλυψε ακόμα ότι εμφανίζονται μικρότερες τιμές στα προϊόντα στην πλατφόρμα e-katanalotis από τις πραγματικές τιμές που ισχύουν στον ράφι.

«Αυτό που δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι άλλες τιμές έχει στο e-katanalotis και άλλη τιμή βρίσκει ο καταναλωτής στο ράφι, δηλαδή μικρότερη στο e-katanalotis, μεγαλύτερη στο ράφι. Αυτό για να το ελέγξει κάποιος θα πρέπει να κάνει επιτόπιους ελέγχους, πράγμα το οποίο δεν γίνεται. Οι έλεγχοι που γίνονται είναι μπροστά από το γραφείο, από το pc όπου ελέγχουν τα τιμολόγια που ενδεχομένως τους δίνουν τα super market», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Απληστία των κερδών»

Ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτά. Επικαλούμενος την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που μας έδειξε ότι σε 41 τυποποιημένα προϊόντα είμαστε ακριβότεροι στην ευρωζώνη κατά 10% αλλά και στην έκθεση της PWC σχολίασε πως «είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές στην απληστία των κερδών» και «αυτό τα λέει όλα!».

Σύμφωνα με την PWC οι Ελληνικές εταιρείες αναφέρουν αύξηση τζίρου 17,8%  και μεικτό περιθώριο κέρδους 15,8%, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 11,6% και 10,8% αντίστοιχα.

Αυξήσεις παρατηρούνται και στα κηπευτικά

Στην πρώτη θέση σε τζίρο  βρίσκεται η Πορτογαλία με 18% – ενώ αναφέρει περιθώριο κέρδους 11,5%. Ακολουθούν η Ιταλία (14,2% και 10,6%), η Ισπανία (14,2% και 12,7%) και η Γαλλία (13,1% και 10,5%). Στη Γερμανία καταγράφηκε αύξηση 8,4% των εσόδων ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για το περιθώριο κέρδους, διότι το δείγμα ήταν μόνο 30 επιχειρήσεις. Σε Κύπρο, Ιρλανδία, Τουρκία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο το περιθώριο κέρδους κινείται στα επίπεδα του 15%.

tanea.gr