Αλλάζουν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Σημαντικές αλλαγές πρόκειται να εισαχθούν στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, που βασίζεται στον νόμο Κατρούγκαλου από το 2025 οι εισφορές των περίπου 800.000 μη μισθωτών θα αποσυνδεθούν από τον πληθωρισμό και θα συνδεθούν με τον ρυθμό αναπροσαρμογής των μισθών.

Η αλλαγή αυτή επιδιώκει να ευθυγραμμίσει τις εισφορές με τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αποσυνδέοντας τες από τον πληθωρισμό, ο οποίος δεν αντικατοπτρίζει πάντα τις μισθολογικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, η νέα προσέγγιση προβλέπει ότι οι εισφορές θα υπολογίζονται με βάση τον Δείκτη Μεταβολής Μισθών, τον οποίο θα καταρτίζει η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Αυτός ο δείκτης θα χρησιμοποιείται για την ετήσια αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων, με την πρόθεση να αντικατοπτρίζει μόνο τις αυξήσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Η απόφαση για τη σύνδεση των εισφορών με τις αυξήσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα προέκυψε από την ανάγκη να διορθωθεί η αναντιστοιχία μεταξύ των εισφορών και των μισθολογικών εξελίξεων, ιδιαίτερα σε περιόδους όπου οι μισθοί στον δημόσιο τομέα δεν ακολουθούν την πορεία της πραγματικής οικονομίας. Έτσι, οι εισφορές θα εξαρτώνται άμεσα από τον Δείκτη Μεταβολής Μισθών του ιδιωτικού τομέα, κάτι που υποστηρίζεται έντονα από τους εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων.

Με την εφαρμογή αυτού του νέου συστήματος, οι εισφορές θα αυξάνονται ανάλογα με τις αυξήσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά το προηγούμενο έτος. Για παράδειγμα, αν το 2024 οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα αυξηθούν κατά 2,5%, τότε οι εισφορές θα αυξηθούν κατά το ίδιο ποσοστό το 2025. Αυτό σημαίνει ότι το νέο σύστημα μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερες αυξήσεις στις εισφορές σε περιόδους όπου οι μισθοί αυξάνονται γρηγορότερα από τον πληθωρισμό.

Το νέο σύστημα προσφέρει τόσο πλεονεκτήματα όσο και προκλήσεις για τους ασφαλισμένους. Από τη μία πλευρά, η σύνδεση των εισφορών με τον ρυθμό αύξησης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θεωρείται πιο δίκαιη και πιο αντιπροσωπευτική της πραγματικής οικονομικής κατάστασης. Αυτή η σύνδεση θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα, καθώς οι εισφορές θα βασίζονται σε έναν προβλέψιμο δείκτη, διευκολύνοντας έτσι τον προγραμματισμό και την οικονομική διαχείριση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες.

Από την άλλη πλευρά, το νέο σύστημα ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις των εισφορών σε περιόδους υψηλής ανάπτυξης των μισθών, κάτι που μπορεί να αποτελέσει σημαντική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους, ιδιαίτερα αν τα εισοδήματά τους παραμένουν σταθερά ή μειώνονται, παρά την άνοδο των μισθών στην οικονομία. Επιπλέον, αν υπάρξουν μεγάλες διακυμάνσεις στους μισθούς, το νέο σύστημα μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες και απότομες αυξήσεις στις εισφορές, καθιστώντας δύσκολο για τους ασφαλισμένους να προγραμματίσουν με ακρίβεια τις δαπάνες τους.

Πηγή: dikaiologitika.gr