Αντέχει το mini market της γειτονιάς “ελάχιστο φόρο” έως 2.622 ευρώ; – Τα προβλήματα με το νέο καθεστώς

Θα έχει και “θύματα” το νέο σύστημα υπολογισμού του φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους. Και μεταξύ αυτών, μπορεί να είναι και… μισθωτοί. Τι σχέση έχουν;

Όταν ο αυτοαπασχολούμενος συνειδητοποιήσει ότι αν δίνει το κάτι παραπάνω στον υπάλληλό του, θα πρέπει και αυτός να πληρώνει περισσότερο φόρο, είναι πολύ πιθανό ότι θα μπει σε μια διαδικασία… επανεξέτασης του μισθολογικού του κόστους; Απόλυση; Αντικατάσταση εργαζόμενου με κάποιον “φθηνότερο;”. Είναι όλα μέσα στο παιχνίδι.

Όπως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να ανασταλούν μικροδραστηριότητες οι οποίες λειτουργούν ως “συμπληρωματικό εισόδημα” για την οικογένεια. Ένα κυλικείο, ένα mini market σε μια γειτονιά επαρχιακής πόλης, ένα μικρό μαγαζάκι με δώρα που “τζιράρει” το ενοίκιο, το ρεύμα και ένα μικρό επιπλέον εισόδημα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχει καθαρό εισόδημα 14.196 ευρώ τον χρόνο. Με αυτό το εισόδημα θα βρεθεί αντιμέτωπη μια “επιχειρηματίας” που λειτουργεί το σχολικό κυλικείο δημοτικού σχολείου και θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος 1823 ευρώ συν 487,5 ευρώ τέλος επιτηδεύματος, σύνολο 2310,5 ευρώ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν φορολογούμενοι που κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και πληρώνουν από ελάχιστο έως καθόλου φόρο. Όμως αυτό δεν αναιρεί και το ότι μαζί με τα ξερά, θα καούν και τα χλωρά.

Ας επιστρέψουμε στο παράδειγμα του σχολικού κυλικείου ή του mini market: Ο διαχειριστής του θα πρέπει να πληρώσει τον λογιστή (ας υποθέσουμε 600 ευρώ τον χρόνο, φόρο 1823 ευρώ, τέλος επιτηδεύματος 487,5 ευρώ, το ενοίκιο (πχ. 3000 ευρώ τον χρόνο) και φυσικά ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες λόγω και της αύξησης από τις αρχές του έτους θα ανέλθουν στα 2843 ευρώ. Άθροισμα: 8153 ευρώ. Δηλαδή, η όποια ατομική επιχείρηση θα πρέπει να έχει μεικτό κέρδος (είναι η διαφορά του τζίρου από το κόστος των πωληθέντων) τουλάχιστον 8153 ευρώ μόνο και μόνο για να καλύπτει βασικές πάγιες υποχρεώσεις και να μην γράφει πραγματικές ζημιές.

Στην… πραγματική ζωή των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων, υπάρχουν φυσικά και άλλα πάγια έξοδα όπως είναι το ρεύμα, τα δημοτικά τέλη, ένα πολύ υψηλότερο ενοίκιο από το ποσό που προαναφέρθηκε κλπ.

Όταν ο λογιστής θα στείλει το… μήνυμα για τον φορολογικό λογαριασμό στον μικρομεσαίο, είναι πιθανό ότι πολλοί θα σκεφτούν την αναστολή της λειτουργίας διότι υπάρχουν και μικροεπαγγελματίες που απλώς κυνηγούσαν το 500άρικο τον μήνα, για να συμπληρώσουν το οικογενειακό εισόδημα. Το μαγαζί της γειτονιάς, ήταν επίσης το “καταφύγιο” για την ασφάλιση των παιδιών της οικογένειας που άρχιζαν έτσι να αποκτούν μια πρώτη επαγγελματική εμπειρία κολλώντας ταυτόχρονα τα πρώτα τους ένσημα.

Τώρα, το μισθολόγιο των παιδιών γίνεται “βαρίδι” καθώς προσαυξάνει ακόμη περισσότερο το φορολογικό βάρος.

Αν υποθέσουμε ότι η μητέρα έχει μια 10ετία ένα μαγαζί και εμφανίζει σε αυτό ως υπάλληλο το παιδί της με εισόδημα τον κατώτατο (10920 ευρώ τον χρόνο), θα έχει ελάχιστο εισόδημα 10.920 ευρώ συν 3276 ευρώ λόγω προϋπηρεσίας συν +10% προσαύξηση λόγω μισθολογικού κόστους, 15615 ευρώ. Αυτό το τεκμαρτό εισόδημα βγάζει φόρο 2135,3 ευρώ συν 487,5 ευρώ τέλος επιτηδεύματος, δηλαδή τελικό ποσό φόρου τα…2622,8 ευρώ.

thetoc.gr