Κάθε πρωί, εκατομμύρια άνθρωποι τρώνε ένα αυγό και ξεκινούν τη μέρα τους. Ωστόσο, εδώ και δεκαετίες, αποτελούν επίσης αντικείμενο διατροφικής διαμάχης.
Οι επαγγελματίες υγείας κάποτε μας προειδοποίησαν να περιορίσουμε την κατανάλωση αυγών λόγω ανησυχιών για τη χοληστερόλη. Φοβόντουσαν ότι πάρα πολλά αυγά μπορεί να φράξουν τις αρτηρίες και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αλλά καθώς η επιστήμη συνεχίζει να εξελίσσεται, το ίδιο συμβαίνει και με τις θέσεις μας για το φαγητό.
Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας αμφισβητεί τώρα αυτές τις μακροχρόνιες πεποιθήσεις. Η έρευνα προσφέρει σαφείς ενδείξεις ότι τα αυγά μπορεί να μην αξίζουν την κακή τους φήμη. Αντίθετα, θα μπορούσαν να είναι ένας απροσδόκητος σύμμαχος στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς εάν καταναλώνονται με τον σωστό τρόπο.
Τα αυγά κατηγορήθηκαν για καρδιακά προβλήματα
Τα ευρήματα της μελέτης έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD) παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από CVD κάθε χρόνο.
Στην Αυστραλία, ένα άτομο πεθαίνει κάθε 12 λεπτά λόγω CVD. Αυτό αντιστοιχεί σε μία στις τέσσερις ζωές που χάνονται από προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά. Με τόσο εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τι πραγματικά συμβάλλει στις καρδιακές παθήσεις.
Για χρόνια, οι ειδικοί υπέθεταν ότι τροφές πλούσιες σε χοληστερόλη, όπως τα αυγά, έπαιζαν άμεσο ρόλο στην αύξηση της LDL χοληστερόλης, που συχνά ονομάζεται «κακή χοληστερόλη».
Αυτή η υπόθεση οδήγησε σε διατροφικές οδηγίες που περιόριζαν την κατανάλωση αυγών. Αλλά ο καθηγητής Jon Buckley και η ερευνητική του ομάδα ήθελαν να εξετάσουν πιο προσεκτικά. Υποψιάζονταν ότι η πραγματική ιστορία ήταν πιο περίπλοκη.
«Τα αυγά έχουν κατηγορηθεί άδικα και έχουν συνδεθεί με ξεπερασμένες διατροφικές συμβουλές», λέει ο καθηγητής Buckley.
Τα αυγά δεν αυξάνουν την κακή χοληστερόλη
Σε αυτό που ονομάζεται παγκόσμια πρώτη μελέτη, οι ερευνητές του UniSA ξεκίνησαν να διαχωρίζουν τον μύθο από την πραγματικότητα. Διερεύνησαν πώς η διαιτητική χοληστερόλη και τα κορεσμένα λιπαρά επηρεάζουν ανεξάρτητα τα επίπεδα LDL χοληστερόλης.
Η ομάδα σχεδίασε μια ελεγχόμενη μελέτη διατροφής όπου οι συμμετέχοντες κατανάλωναν δύο αυγά καθημερινά. Η βασική ανατροπή; Η συνολική διατροφή ήταν υψηλή σε χοληστερόλη αλλά χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.
Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Η κατανάλωση δύο αυγών την ημέρα, στο πλαίσιο μιας δίαιτας χαμηλών σε κορεσμένα λιπαρά, μείωσε στην πραγματικότητα τα επίπεδα LDL χοληστερόλης. Αυτό σημαίνει ότι η χοληστερόλη στα αυγά δεν αύξησε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Στην πραγματικότητα, όταν η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών παρέμεινε χαμηλή, η διαιτητική χοληστερόλη από τα αυγά είχε ελάχιστη έως καθόλου αρνητική επίδραση.
«Σε αυτή τη μελέτη, διαχωρίσαμε τις επιδράσεις της χοληστερόλης και των κορεσμένων λιπαρών, διαπιστώνοντας ότι η υψηλή διαιτητική χοληστερόλη από τα αυγά, όταν καταναλώνεται ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλών κορεσμένων λιπαρών, δεν αυξάνει τα επίπεδα κακής χοληστερόλης», εξηγεί ο Buckley.
Ο νέος ένοχος
Και αν όχι τα αυγά, τι κρύβεται πραγματικά πίσω από τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης; Η απάντηση βρίσκεται στα κορεσμένα λιπαρά. Αυτό το είδος λίπους βρίσκεται στα επεξεργασμένα κρέατα, στα λιπαρά κομμάτια κόκκινου κρέατος, στα γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρους λιπαρών και σε πολλά αρτοσκευάσματα.
Όταν οι άνθρωποι τρώνε αυτά τα τρόφιμα τακτικά, τα επίπεδα LDL χοληστερόλης μπορούν να αυξηθούν, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αυγά, αν και πλούσια σε χοληστερόλη, περιέχουν πολύ λίγα κορεσμένα λιπαρά. Αυτή η ισορροπία τα καθιστά αρκετά διαφορετικά από άλλες τροφές ζωικής προέλευσης. Σημαίνει επίσης ότι πρέπει να επανεκτιμήσουμε ποιες τροφές είναι οι πραγματικοί ένοχοι στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
«Αντίθετα, ήταν το κορεσμένο λίπος που ήταν ο πραγματικός παράγοντας για την αύξηση της χοληστερόλης», λέει ο Buckley.
Η έρευνα είναι διαθέσιμη ΕΔΩ
Πηγή Earth