Με “ασκήσεις επί χάρτου” μοιάζουν τα σενάρια που διαρρέουν, αυτό τον καιρό, από τα υψηλά κλιμάκια του υπουργείου Άμυνας, για σταδιακή αποχώρηση του στρατού από την περιοχή μας και στην συνέχεια διαψεύδονται αρμοδίως, με την παρέμβαση πολιτικών προσώπων που αναλογίζονται το πολιτικό κόστος!
Το φαινόμενο αυτό, δεν είναι πρωτόγνωρο και κάτι που προέκυψε πρόσφατα, από μια έμφυτη… αντιπάθεια των υπουργών του Πασόκ, προς την περιοχή, αλλά επαναλαμβάνεται με νομοτελειακή συνέπεια, πριν από κάθε κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση και επανέρχονται στην αρχική του θέση, μόλις η Νέα Δημοκρατία αναλάβει την εξουσία!
Το τελευταίο σενάριο ήταν και το πιο εξοντωτικό, αφού προέβλεπε, εκτός από τη αναστολή λειτουργίας του κέντρου νεοσυλλέκτων και την μεταφορά της πυροβολαρχίας στην Φλώρινα, την κατάργηση όλων των φυλακίων της μεθορίου, που ελέγχουν την φύλαξη των συνόρων και συντηρούν το αίσθημα της ασφάλειας στους κατοίκους των ακριτικών οικισμών. Ουσιαστικά δηλ. αποδομείται η 15η Ταξιαρχία, απ΄ όλους τους σχηματισμούς της και χάνει την αυτονομία της επειδή δεν θα έχει λογους ύπαρξης!
Μπροστά σ΄ αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις, που αποκάλυψε πρώτη η “Κ.Ε.” στο φύλλο της π. εβδομάδας, οι άμεσα θιγόμενοι Δήμοι Νεστορίου και Ορεστίδας, συγκάλεσαν έκτακτα δημοτικά συμβούλια, για την έκδοση ψηφισμάτων, χωρίς όμως κάποια αξιόλογη συνέχεια…
Από το “πάνελ” των υπερασπιστών της παρουσίας του στρατού στο νομό, δεν θα μπορούσε να απουσιάσει η τοπική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δια του προέδρου της Δ. Καραμανίδη, μετέφερε μια αόριστη υπόσχεση του Α. Σαμαρά, για το αμετακίνητο του στρατού στην Καστοριά, χωρίς όμως να αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού, διότι το θέμα, όπως αποδεικνύεται, εναπόκειται στην πολιτκή βούληση του εκάστοτε υπουργού!
Όψιμο το ενδιαφέρον και του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου, ο οποίος πριν ένα χρόνο, απέδιδε τα σχετικά σενάρια, σε “αποκυήματα της φαντασίας των εφημερίδων, για να πωλούν φυλλα” και τώρα ανακάλυψε την σοβαρότητα του θέματος, που απασχολεί ολόκληρη την τοπική κοινωνία!
Γι΄ αυτό, όπως μας ενημερώνει με σχετικό δελτίο τύπου: “ενήργησε άμεσα και αποτελεσματικά” διότι “οι εισηγήσεις των στρατιωτικών περί κατάργησης των στρατοπέδων, κινούνται σε αντίθεση με την βούληση του Προέδρου, ο οποίος θεωρεί απαραίτητη την λειτουργία των συγκεκριμένων μονάδων, που αποτελούν έναν συγκεκριμένο αμυντικό θεσμό παρέχοντας συναισθηματική ασφάλεια στους κατοίκους και διασφαλίζοντας τις περιουσίες τους”.
Προς επίρρωση των παραπάνω, ο βουλευτής Πασόκ Καστοριάς, ανακοίνωσε ότι: “Την περασμένη εβδομάδα επικοινώνησε με τον υπουργο Εθν. Άμυνας κ. Αβραμόπουλο και με επιχειρήματα του έθεσε την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας των στρατοπέδων στον ακριτικό νομό”
Και πιο κάτω: “Ο κ Αβραμόπουλος υποσχέθηκε ότι δεν θα επιτρέψει την υλοποίηση των αποφάσεων και ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπα τόσο το Κ.Ε.Ν. Άργους Ορεστικού όσο και το φυλάκιο Διποταμίας. Παράλληλα ζήτησε και την ενεργοποίηση άλλων φυλακίων, εφ΄όσων έχει το υπουργείο την δυνατότητα αυτή”!
Αν οι υποσχέσεις του κ. Αβραμόπολου, έχουν την ίδια βαρύτητα με τις αλλεπάλληλες δισμεύσεις του, για τον νέο νοσοκομείο της Καστοριάς, τότε μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ο καθείς, που θα βρίσκεται το ΚΕΝ Άργους Ορεστικού, κατά την επόμενη ΕΣΣΟ…
Στο ίδιο σημείο με το σημερινό, βρέθηικε η παραμονή του στρατού στο νομό, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του 2004. Και τότε, όπως και τώρα, συνδυάστηκε με την ανάταξη της τοπικής οικονομίας, ύστερα από μια περίοδο ύφεσης, που προκάλεσε η πτώση της γούνας.
Ξαφνικά εμφανίστηκαν ένα σωρό επαγγελματικές δραστηριότητες, που βρίσκονταν εν υπνώσει κατά την “χρυσή” περίοοδο της γούνας και αναζήτησαν μερίδιο αγοράς, σε μια μονοσήμαντη οικονομία.
Έτσι επινοήθηκε η επαναλειτουργία ορισμένων αδρανών στρατοπέδων στο Άργος, με την μεταφορά του ΚΕΒΟΠ και την αύξηση των τμημάτων του ΤΕΙ Καστοριάς που θα έφερναν κόσμο στην περιοχή και θα διεύρυναν την καταναλωτική βάση.
Αυτά κάλυψαν κι ένα μέρος του επικοινωνιακού σχεδιασμού των τοπικών παραγόντων, διότι πίσω από τις κλειστές πόρτες των αρμοδίων υπηρεσιών, είχε στηθεί κιόλας από τους επιτήδειους, ο μηχανισμός των απ΄ ευθείας αναθέσεων (κάτι σαν τα σημερινά 45άρια του Ψωμιάδη) με την διαδικασία του “κατεπείγοντος”, για την ανακαίνιση των στρατοπέδων!
Έξι χρόνια μετά, οι εγκαταστάσεις του κέντρου εκπαίδευσης κρίνονται ανεπαρκείς, για τους 400 νεοσύλλεκτους και το κέντρο ετοιμάζεται να μετακομίσει νοτιότερα, διότι οι “χαμουτζήδες” υπουργοι Άμυνας, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τις ψήφους των συμπατριωτών τους από τις ευγνωμοσύνες των κατοίκων της Διποταμίας….
Το κακό με τα στρατόπεδα της Καστοριάς, είναι ότι πάντοτε ήταν τα “μπαλαντέρ” στο πόκερ της πολιτικής και ουδέποτε αξιολογήθηκαν σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του ακριτικού νομού. Γι΄ αυτό και η αποδόμηση του στρατού, πήρε διαστάσεις ντόμινο, αφανίζοντας και το τελευταίο φυλάκιο του Γράμμου….



