Έρχονται οι προπληρωμένες κάρτες για επιδόματα αλλά μπαίνει «μπλόκο» σε συγκεκριμένες αγορές

Προπληρωμένες κάρτες για τα επιδόματα σε ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ αναμένεται να εκδοθούν τους επόμενους μήνες ενώ ταυτόχρονα θα μπει και πλαφόν στις αναλήψεις. Στόχος είναι να υπάρξει διαφάνεια και αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών μέσω POS, στις οποίες όμως θα απαγορευτούν συγκεκριμένες δαπάνες όπως τζόγος, ενώ θα δοθούν κίνητρα για αγορές που θα αφορούν πχ παιδιά.

Η σχετική ρύθμιση σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews θα προβλέπει την καταβολή της πλειοψηφίας των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ μέσω προπληρωμένης κάρτας, με όριο αναλήψεων μετρητών μέχρι το 50% του ποσού κάθε επιδόματος.

Σε δεύτερο χρόνο με υπουργική απόφαση θα οριστεί ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο 2024 δύναται να πεισθεί ο χρόνος έναρξης καταβολής κάθε επιδόματος σε προπληρωμένη κάρτα. Η κάρτα θα εκδίδεται από την τράπεζα που έχει λογαριασμό ο δικαιούχος και θα υπάρχει κόφτης για τα μετρητά που μπορεί να σηκώσει ο δικαιούχος.

Όπως έχει τονισθεί θα μπορεί να “σηκωθεί ” σε μετρητά το 50% του ποσού ενώ θα δοθούν κίνητρα όπως η συμμετοχή σε φορολοταρίες αν οι δικαιούχοι δεν “σηκώσουν” χρήματα και τα χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικά.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές των δικαιούχων επιδομάτων σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Με βάση το σχέδιο το 50% του ποσού θα μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο με προπληρωμένη κάρτα και το άλλο 50% θα μπορεί ο δικαιούχος να το κάνει ανάληψη μετρητών.

Για παράδειγμα κάποιος που παίρνει επίδομα ΟΠΕΚΑ ή επίδομα ανεργίας από ΔΥΠΑ ύψους 490 ευρώ θα μπορεί τα 245 ευρώ να τα ξοδέψει μέσω προπληρωμένης κάρτας και το άλλα 245 ευρώ μέσω μετρητών. Να σημειωθεί ότι φυσικά θα μπορεί να ξοδέψει και όλο το ποσό μέσω της κάρτας όχι όμως όλο το ποσό με μετρητά.

Τα πρώτα βήματα προβλέπουν την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης για το πως θα εφαρμοστεί, την προκήρυξη διαγωνισμού για τις τράπεζες προκειμένου να αναλάβουν τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση αλλά και τη διανομή τους και στην συνέχεια το 2024 η υλοποίηση του μέτρου.

Οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω POS και με ηλεκτρονικές αγορές με στόχο τη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους.

Σήμερα μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) πληρώνονται από τον ΟΠΕΚΑ μέσω κάρτας και ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη μετρητών μόνο για το μισό ποσό. Όλα τα υπόλοιπα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ πληρώνονται μέσω κατάθεσης σε λογαριασμό του δικαιούχου. Οι αλλαγές που θα γίνουν έχουν ως εξής:

– Θα καθιερωθούν προπληρωμένες κάρτες και για τα άλλα σημαντικά προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, όπως το επίδομα τέκνου και το επίδομα για τη γέννηση,

– Θα πληρώνονται με κάρτες τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ,

– Θα καθιερωθούν όρια ανάληψης μετρητών για τις προπληρωμένες κάρτες και το ποσό που θα μένει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές, δηλαδή με αγορές μέσω POS, αγορές μέσω e-banking κ.α.

– Θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες, όπως για τζόγο. Με αυτό τον τρόπο η προπληρωμένη κάρτα δεν θα επιτρέπει την συναλλαγή σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιχειρεί να κάνει μία απαγορευμένη δαπάνη.