Την πρόταση να τροποποιήσει η Εκκλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα το ωράριο τέλεσης των Θείων Λειτουργιών της και αυτές να γίνουν νωρίτερα, με το φως της ημέρας και άρα με υψηλότερες θερμοκρασίες, ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν από το προαύλιο των ναών περισσότεροι πιστοί, τις ώρες που δεν θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας και χωρίς να σημειωθούν συγχρωτισμοί, καταθέτει στο «τραπέζι», μέσω του ethnos.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος.
Όπως αναφέρει, η αλλαγή του ωραρίου τέλεσης των Θείων Λειτουργιών θα μπορούσε να εφαρμοστεί ακόμα και σε αυτήν της Ανάστασης και αντί να εορταστεί το χαρμόσυνο γεγονός στις 12:00 τα μεσάνυχτα, να το γιορτάσουμε λίγες ώρες νωρίτερα. Ως παράδειγμα φέρνει χωριά του νομού Ευρυτανίας, τα οποία εξυπηρετούνται όλα από έναν ιερέα, με αποτέλεσμα εκείνος να αναγκάζεται να ξεκινήσει τις Λειτουργίες της Αναστάσεως σε κάποια χωριά πολύ νωρίτερα από τα μεσάνυχτα, ακόμα και από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου.
«Δεν πιστεύω ότι θα μας τιμωρήσει ο Θεός, αν φέτος, λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης, τελέσουμε τη Λειτουργία της Αναστάσεως 4 – 5 νωρίτερα από τα μεσάνυχτα. Άλλωστε, σε πολλές εκκλησίες της χώρας από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γιορτάζουν την Ανάσταση. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο. Να τελεστούν οι Λειτουργίες με το φως της ημέρας και να μπορεί να προσκυνήσει ο κόσμος στο προαύλια των εκκλησιών τη Σταύρωση και τον Επιτάφιο. Αν θέλουμε να βρούμε μία λύση, πάντοτε υπάρχουν τρόποι», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Εξαδάκτυλος.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου επαναλαμβάνει στο ethnos.gr την άποψή του ότι είναι προτιμότερο και για την πορεία της επιδημίας κάποιος να περάσει με την οικογένειά του και με τη δέουσα προσοχή το Πάσχα στο εξοχικό του -με μετακίνηση εκτός νομού- παρά να μείνουν όλοι στις πόλεις και να συνεχιστούν τα φαινόμενα συγχρωτισμού και τα κορονοπάρτι στις πλατείες και στα διαμερίσματα.
«Είναι άλλο το να ξεχυθούμε όλοι σε νησιά και σε τουριστικές περιοχές και να κάνουμε, ό,τι θέλουμε, χωρίς να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας και άλλο το να πάμε με την οικογένειά μας στο εξοχικό μας στη Χαλκίδα, να βάψουμε κάποιο κάγκελο, να κλαδεύσουμε τις τριανταφυλλιές και να ψήσουμε και ένα αρνί μεταξύ μας. Αυτή η ελεγχόμενη και προσεκτική μετακίνηση στα εξοχικά, θα λύσει κάποια προβλήματα, αντί να δημιουργήσει καινούργια. Να δούμε, βέβαια, αν υπάρχει η πρακτική δυνατότητα να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο και να γίνονται σωστά οι έλεγχοι. Πάντως, δε βρίσκω το λόγο, γιατί να μπορεί να πάει κάποιος Θεσσαλονικιός το Πάσχα στο εξοχικό του στο Σταυρό ή στην Επανομή, περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, αλλά να μην μπορεί να πάει κάποιος άλλος στο εξοχικό του στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα παρακάτω», τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.