Γράμμος: Πρόσκληση προς τους δεινούς πεζοπόρους κι όχι μόνο

Θέλουμε να ενώσουμε πεζοπορικά το Ζαγόρι με τις Πρέσπες, μέσω του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης και του Νεστορίου, στα χνάρια της ρωμαϊκής Εγνατίας. Δυο από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας, της ορεινής Ελλάδας ιδιαίτερα, εμπεδωμένους διεθνώς τουριστικούς προορισμούς, μια ζώνη ορεινών όγκων που ενώνουν χώρες, λαούς και πολιτισμούς της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε μια σχεδόν αναλλοίωτη και μοναδική φύση, με μια κοινή ιστορία και προορισμό. Ειρήνη, συμμετοχή, ένας κόσμος. One Free Green World.

Η επεκεινα χώρα στο πλαίσιο της πολύ-εκδήλωσης YONDER για τους νέους και το κλίμα, ταυτόχρονα με ενέργειες για τη διαμόρφωση, προώθηση και προβολή του σχεδίου με τη συνεργασία των δημοσίων αρχών και άλλων οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών, ξεκίνησε την εξερεύνηση του πεδίου. Μια συνολική απόσταση, δεκαπέντε ημερήσιων διαδρομών (7-20 χλμ ανα τμημα).
Την Παρακευή, 23.7 θα συγκεντρωθούμε στο Νεστόριο το βράδυ. Το Σάββατο το πρωί, θα περπατήσουμε από το σημείο «Βαρέλια» πλησίον του χωριού Αρρενες ως το Πάρκο Εθνικης Συμφιλίωσης του Ιδρυματος της Βουλής των Ελλήνων στον Γραμμο, όπου θα γευματίσουμε, ξεκουραστούμε, συνεδριάσουμε, δειπνήσουμε, διασκεδάσουμε, διανυκτερεύσουμε. Την Κυριακή το πρωί θα κάνουμε μια άλλη τετράωρη πεζοπορία από το Πάρκο στο Νεστόριο διαμέσου της Παλαιας και Νέας Κοτύλης, όπου θα γευματισουμε και αποχαιρετιστούμε.
Ένα δώρο που θα αποκαλύψουμε αργότερα, θα αποκτήσουν οσοι συμμετάσχουν στο σύνολο των 15 διαδρομών. Ευπρόσδεκτες Οργανώσεις της Κοινωνιας Πολιτών που επιθυμουν να συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές.
Τα μονοπάτια ειναι πρώτα απ´ όλα βίωμα. Άμα τα βάλουμε στο μυαλό μας θα εχουν ήδη γίνει. Ηπειρος, Δυτικη Μακεδονία, νησιά, ολη η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει ένα μοναδικό δίκτυο μονοπατιών (και κάπου – κάπου γκαλντεριμιων), να γίνει ενας διεθνης προορισμος της νεολαίας και όλων των ηλικιών, την εποχη του αγώνα για τη διατήρηση του κλιματος και ανακτησης μετά την κατάκτηση της φυσης. Μια απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων ξεκινάει με το πρώτο!
Δήλωση συμμετοχής: info@epekeinahora.gr