Το 40% δεν βγάζουν τον μήνα, ενώ ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» είναι το σούπερ μάρκετ, ο λογαριασμός ρεύματος, οι δαπάνες για την εκπαίδευση, το ενοίκιο ή το δάνειο για το σπίτι. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα έρευνας της Metron Analysis για την ακρίβεια.
Με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης που παρουσιάστηκε στην ημερίδα του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα, η ακρίβεια θεωρείται εθνικό πρόβλημα, καθώς το 62% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει κάτι πιο ουσιαστικό για τη μείωση του πληθωρισμού και το 82% θεωρούν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση για να μειωθούν οι τιμές.
Οι καθημερινές δαπάνες είναι αυτό που βαραίνει περισσότερο την πλειονότητα των ερωτηθέντων. Ειδικότερα, το 57% δηλώνει ότι τους προβληματίζουν περισσότερο οι καθημερινές δαπάνες, ενώ για το 40% μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» είναι οι μηνιαίοι λογαριασμοί.
Όσο για το ποιες δαπάνες δυσκολεύουν περισσότερο τους πολίτες, το σούπερ μάρκετ συγκεντρώνει 58%, οι μετακινήσεις (βενζίνη, διόδια, εισιτήρια) ακολουθούν με 48%, ενώ 42% συγκεντρώνει η απάντηση «ιατρικά έξοδα».
Σε ερώτηση για το ποιοι λογαριασμοί τους δυσκολεύουν περισσότερο, το ρεύμα συγκεντρώνει 48%, το δάνειο για το σπίτι 42%, τα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά σχολεία 41% και το ενοίκιο 40%.
Μέσα σε αυτή την κατάσταση λόγω της ακρίβειας, το 40% δηλώνει ότι μένει χωρίς χρήματα πριν τελειώσει ο μήνας, ενώ το 44% τα φέρνει βόλτα ίσα- ίσα.
Ζητούν πιο ουσιαστική παρέμβαση από την κυβέρνηση
Το 62% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει κάτι πιο ουσιαστικό για τη μείωση του πληθωρισμού.
Το 43% εκφράζει την ίδια άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 33% εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να κάνουν κάτι πιο ουσιαστικό.
Παράλληλα, η συντριπτική πλειονότητα (82%) θεωρεί ότι χρειάζεται μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στην αγορά προκειμένου να μειωθούν οι τιμές των αγαθών.
Ποιες δαπάνες σκοπεύουν να περιορίσουν οι πολίτες
Στα ευρήματα είναι κυρίαρχη η απαισιοδοξία. Οι 3 στους 4 (75%) εκτιμούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Επιπλέον, 2 στους 3 (67%) δηλώνουν πως αυτή την περίοδο έχουν χειροτερέψει οι καταναλωτικές δυνατότητές τους, ενώ το 25% λένε ότι παραμένουν στάσιμες.
Εξάλλου, το 63% πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει κι άλλο στο άμεσο μέλλον.
Στην ερώτηση ποιες δαπάνες έχουν σκοπό να περιορίσουν, οι απαντήσεις που συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ποσοστό είναι: ένδυση/ υπόδηση 57%, σούπερ μάρκετ 54%, κόστος θέρμανσης/ ψύξης 53% και διασκέδαση/ ψυχαγωγία 50%.
Έρευνα του ΚΕΠΕ για τον δείκτη τιμών καταναλωτή
Στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα παρουσιάστηκε και εκτίμηση του δείκτη τιμών καταναλωτή βάσει του εισοδήματος του νοικοκυριού, από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, υπάρχει ο κίνδυνος να εδραιωθεί μία κατάσταση στην οποία τα φτωχότερα νοικοκυριά θα αντιμετωπίζουν έναν σταθερά υψηλότερο δείκτη τιμών καταναλωτή.
Επίσης, επισημαίνεται ότι ο περιορισμός του πληθωρισμού είναι αναγκαίος, αλλά δεν θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια, καθώς αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών.
\