Οξύτατα προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι πάροχοι – Ζητούν να δίνεται προκαταβολή το 75% της επιδότησης του κράτους
ον κίνδυνο κατάρρευσης των εταιρειών προμήθειας ρεύματος, λόγω έντονων προβλημάτων ρευστότητας επισήμανε με επιστολή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών είναι θηλιά στο λαιμό των παρόχων, καθώς φθάνουν το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αρχής. Η ΡΑΕ εξέφρασε την έντονη ανησυχία της και πρότεινε λύσεις ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα «Energa – Hellas Power».
Όμως και φορείς της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οι Σύνδεσμοι ΕΣΠΕΝ και ΕΣΑΗ προειδοποιούν για το πρόβλημα ρευστότητας και ζητούν να δίνεται προκαταβολή το 75% της επιδότησης του κράτους. Σε αυτό συνηγορεί και η ΡΑΕ.
Ειδικότερα, με την επιστολή της στις 29 Ιουλίου στο ΥΠΕΝ, η Αρχή προειδοποιεί για έξοδο προμηθευτών από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Υπογραμμίζει τη σκοπιμότητα άμεσης λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των Προμηθευτών, καθώς «ο κλάδος αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα χρηματοοικονομικής ρευστότητας, που επαπειλούν τη βιωσιμότητα των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων και δύνανται να οδηγήσουν Συμμετέχοντες στην έξοδο από την αγορά, με απώτερη συνέπεια την υποβάθμιση του ανταγωνιστικού της χαρακτήρα και τη διαμόρφωση εκ νέου (μετά το 2011 και τις υποθέσεις «Energa – Hellas Power») συνθηκών ολιγοπωλίου ή/και μονοπωλίου».
Όπως επισημάαίνει η Αρχή, η ελληνική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της δομής της και των χρόνιων προβλημάτων – προκλήσεων που αντιμετώπιζε, διαθέτει πλέον πολύ στενότερα περιθώρια επιτυχούς ανταπόκρισης στην παρούσα συγκυρία, σε σύγκριση με τη λιανική αγορά φυσικού αερίου.
Η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που εντοπίζεται μόνο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αναδεικνύεται δυνητικά σε παράγοντα αποσταθεροποίησης. Συγκεκριμένα, ήδη πριν την ενεργειακή κρίση, πελάτες διατηρούσαν σημαντικού ύψους οφειλές προς τους Προμηθευτές, οι οποίες αλυσιδωτά επιβάρυναν όλη την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο του ενεργειακού τουρισμού και των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα στοιχεία που έχει συλλέξει η ΡΑΕ στο πλαίσιο της εποπτικής της αρμοδιότητας, προκύπτει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς τους Προμηθευτές είναι άνω του 1 δισ. ευρώ.
Η πιθανότητα συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα χαρακτηρίζονται από υψηλές επισφάλειες ως προς την είσπραξή τους, δεδομένης της μετακίνησης των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο ακόμη και σε μηνιαία βάση, συντείνει στην υιοθέτηση από τους Προμηθευτές συντηρητικών προσεγγίσεων ως προς το «κόστος της δραστηριότητας εμπορίας και διαχείρισης Πελατών». Το εν λόγω κόστος επιδρά καθοριστικά στη διαμόρφωση των τιμολογίων λιανικής. Ως εκ τούτου, η ασυνέπεια και οι καταχρηστικές πρακτικές (βλ. ενεργειακός τουρισμός) πλήττουν το σύνολο των καταναλωτών, παρατηρεί η Αρχή.
Προκαταβολή του 75% της επιδότησης και κρατικές εγγυήσεις
Για να αποφευχθεί η κατάρρευση των εταιρειών ενέργειας, η ΡΑΕ προτείνει λύσεις, μεταξύ των οποίων η προκαταβολή του μεγαλύτερου δυνατού ποσού (75%) εκ της επιδότησης ΤΕΜ του επόμενου μήνα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για να διασφαλισθεί ότι δεν θα ανακύψουν περαιτέρω επιβαρύνσεις της ταμειακής ρευστότητας και επισφάλειες ως προς τη χρηματοοικονομική σταθερότητα των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Αντίστοιχα, τονίζει ότι δύνανται να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ρευστότητας των Προμηθευτών μέσω της παροχής κρατικών εγγυήσεων ώστε να διευκολυνθεί ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός τους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Για να αποφευχθεί η κατάρρευση των εταιρειών ενέργειας, η Ρυθμιστική Αρχή προτείνει μια σειρά από λύσεις και μέτρα, μεταξύ των οποίων
Επιστολή ΕΣΠΕΝ και ΕΣΑΗ στο ΥΠΕΝ
Προς στήριξη των προειδοποιήσεων της ΡΑΕ, την προηγούμενη Παρασκευή, 5 Αυγούστου, έστειλαν κοινή επιστολή προς τα υπουργεία, Ενέργειας και Οικονομικών, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) μαζί με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), με την οποία επισημαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιανεμπόριο ηλεκτρισμού, ζητώντας άμεσα λύσεις.