Κραυγή απόγνωσης από τον αγροτικό κόσμο της Καστοριάς: «Μας άφησαν χωρίς ψωμί στο γιορτινό τραπέζι»

Παραμονή Πρωτοχρονιάς και η ατμόσφαιρα στην ύπαιθρο κάθε άλλο παρά εορταστική είναι. Πίσω από τα λαμπιόνια και τις βιτρίνες των πόλεων, χιλιάδες παραγωγοί βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης, βιώνοντας μια πρωτοφανή οικονομική ασφυξία.

Ένας αγρότης, μεταφέροντας την οργή και την απογοήτευση των συναδέλφων του, περιγράφει με μελανά χρώματα την πραγματικότητα που βιώνουν τις τελευταίες ημέρες του έτους.

Το «Φιάσκο» των Χριστουγέννων

Η κατάσταση ξεκίνησε να βγαίνει εκτός ελέγχου ήδη από τα Χριστούγεννα. Ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις μιλούσαν για την ολοκλήρωση της πληρωμής της βασικής ενίσχυσης, η πραγματικότητα στους τραπεζικούς λογαριασμούς ήταν τελείως διαφορετική.

«Μας είπαν ότι πληρωθήκαμε, αλλά κανείς δεν είδε το χρώμα του χρήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Το κράτος τα κράτησε όλα για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία. Μας άφησαν κυριολεκτικά χωρίς ούτε ένα ευρώ για να πάρουμε τα βασικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι των οικογενειών μας».

Παραμονή Πρωτοχρονιάς με Άδεια Χέρια

Σήμερα, με το 2025 να εκπνέει, η ελπίδα είχε εναποτεθεί στην εξισωτική αποζημίωση και στα υπόλοιπα μέτρα που υποτίθεται ότι άρχισαν να πιστώνονται από χθες. Ωστόσο, η εικόνα παραμένει η ίδια:

Μηδενικές πιστώσεις παρά τις διαβεβαιώσεις, ούτε ο ίδιος ούτε κανένας από τον κύκλο του έχει δει χρήματα στους λογαριασμούς του.

Αβεβαιότητα Οι αγρότες βρίσκονται στο σκοτάδι, χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα μπορέσουν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους.

Δύο Μέτρα και Δύο Σταθμά

Το πρόβλημα, βέβαια, δεν περιορίζεται μόνο στον πρωτογενή τομέα. Όπως επισημαίνει ο αγανακτησμένος παραγωγός, το ίδιο δράμα ζουν και πολλοί επιχειρηματίες που συναλλάσσονται με το Δημόσιο.

Το Κράτος ως Οφειλέτης Καθυστερεί μήνες ή χρόνια να εξοφλήσει τιμολόγια. Δεν πληρώνει κανένα πρόστιμο για τις καθυστερήσεις του. Αφήνει τους προμηθευτές του χωρίς ρευστότητα.

Ο Πολίτης ως Οφειλέτης Πρέπει να πληρώσει τον ΦΠΑ έγκαιρα, ακόμη και για ανείσπρακτα έσοδα. Αν δεν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι αύριο, από μεθαύριο θα καταβάλει το διπλάσιο ποσό. Απειλείται με κατασχέσεις και προσαυξήσεις από την πρώτη μέρα.

«Μας Στραγγαλίζουν Οικονομικά. Είναι ο απόλυτος παραλογισμός», καταλήγει ο αγρότης. «Από τη μία το κράτος μας χρωστάει και δεν μας πληρώνει, και από την άλλη μας ζητάει να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, αλλιώς μας εξοντώνει με πρόστιμα. Πώς θα ζήσουμε; Πώς θα κάνουμε Πρωτοχρονιά όταν δεν έχουμε να πληρώσουμε ούτε το ρεύμα, ούτε τα τέλη, ούτε το φαγητό μας;».

Η οργή στον αγροτικό κόσμο ξεχειλίζει, καθώς η «γιορτινή» περίοδος μετατράπηκε σε έναν αγώνα επιβίωσης απέναντι σε έναν κρατικό μηχανισμό που φαίνεται να λειτουργεί μόνο προς μία κατεύθυνση: αυτή της είσπραξης.