Μαχαλεπί! Το νηστίσιμο γλυκό με την δροσερή κρέμα που θα κάνεις σε κάθε νηστεία και όχι μόνο

Η συνταγή και η φωτογραφία είναι από την κ. Despo Ermogenous – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ.

Το μαχαλεπί είναι από τα γλυκά που αγαπάμε να επιστρέφουμε ξανά και ξανά, ειδικά σε περιόδους νηστείας ή όταν θέλουμε κάτι ελαφρύ και αρωματικό. Με βάση φυτικά ροφήματα (καρύδας ή αμυγδάλου), μαστίχα, ανθόνερο και έναν απολαυστικό συνδυασμό από νισεστέ και φυτική κρέμα, το μαχαλεπί μάς θυμίζει παραδοσιακές γεύσεις από την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή. Η υφή του είναι βελούδινη, η γεύση του φίνα και το άρωμά του ακαταμάχητο.

Αν ψάχνεις ένα νηστίσιμο γλυκό που είναι και δροσερό και εντυπωσιακό, αυτή η συνταγή θα μπει σίγουρα στις αγαπημένες σου.

Υλικά

Για την κρέμα:

  • 6 ποτήρια γάλα καρύδας ή αμυγδάλου
  • 8-9 κουταλιές της σούπας νισεστέ ή corn flour
  • 9 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα (κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη)
  • Ανθόνερο
  • 2 φυτικές κρέμες των 200 ml
  • 90 γρ. χαλεπιανά (φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα)

Για το σιρόπι:

  • 1/2 ποτήρι νερό
  • 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ανθόνερο
  • Φλούδα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε ετοιμάζοντας την κρέμα. Σε ένα μπολ ή κατσαρολάκι ανακατεύουμε το γάλα φυτικής προέλευσης, τον νισεστέ, τη ζάχαρη, τη μαστίχα και λίγο ανθόνερο. Ζεσταίνουμε το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει και να αποκτήσει υφή κρέμας.

Μόλις η κρέμα δέσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις φυτικές κρέμες. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και 1-2 κουταλιές από το σιρόπι που θα φτιάξουμε, για πιο έντονη γεύση.

Μεταφέρουμε την κρέμα σε μπολάκια ή ένα μεγάλο γυάλινο σκεύος και καλύπτουμε με μεμβράνη (να ακουμπά την επιφάνεια). Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες, μέχρι να κρυώσει καλά.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι: σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ανθόνερο και τη φλούδα λεμονιού για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Όταν έρθει η ώρα να σερβίρουμε, περιχύνουμε την κρέμα με σιρόπι και πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα χαλεπιανά.

Καλή απόλαυση!

💡 Tips & Μυστικά

  • Εναλλακτική με κουρκουμά: Αν θέλεις πιο «χρυσαφένιο» χρώμα, μπορείς να προσθέσεις μια πρέζα κουρκουμά στην κρέμα. Δεν επηρεάζει τη γεύση αλλά δίνει πολύ ωραίο αποτέλεσμα.
  • Πιο light εκδοχή: Μπορείς να μειώσεις ελαφρώς τη ζάχαρη ή να χρησιμοποιήσεις στέβια, εφόσον σου αρέσει.
  • Αντικατάσταση φυτικής κρέμας: Αν δεν νηστεύεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κρέμα γάλακτος light.
  • Για πιο έντονο άρωμα: Πρόσθεσε λίγες σταγόνες ροδόνερο μαζί με το ανθόνερο στο σιρόπι.
  • Αν δεν έχεις μαστίχα: Μπορείς να αντικαταστήσεις με βανίλια, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό — λιγότερο “ανατολίτικο”.

xrysessyntages.gr