Η συνταγή και η φωτογραφία είναι από την κ. Despo Ermogenous – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ.
Το μαχαλεπί είναι από τα γλυκά που αγαπάμε να επιστρέφουμε ξανά και ξανά, ειδικά σε περιόδους νηστείας ή όταν θέλουμε κάτι ελαφρύ και αρωματικό. Με βάση φυτικά ροφήματα (καρύδας ή αμυγδάλου), μαστίχα, ανθόνερο και έναν απολαυστικό συνδυασμό από νισεστέ και φυτική κρέμα, το μαχαλεπί μάς θυμίζει παραδοσιακές γεύσεις από την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή. Η υφή του είναι βελούδινη, η γεύση του φίνα και το άρωμά του ακαταμάχητο.
Αν ψάχνεις ένα νηστίσιμο γλυκό που είναι και δροσερό και εντυπωσιακό, αυτή η συνταγή θα μπει σίγουρα στις αγαπημένες σου.
Υλικά
Για την κρέμα:
- 6 ποτήρια γάλα καρύδας ή αμυγδάλου
- 8-9 κουταλιές της σούπας νισεστέ ή corn flour
- 9 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα (κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη)
- Ανθόνερο
- 2 φυτικές κρέμες των 200 ml
- 90 γρ. χαλεπιανά (φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα)
Για το σιρόπι:
- 1/2 ποτήρι νερό
- 1/2 ποτήρι ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού ανθόνερο
- Φλούδα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε ετοιμάζοντας την κρέμα. Σε ένα μπολ ή κατσαρολάκι ανακατεύουμε το γάλα φυτικής προέλευσης, τον νισεστέ, τη ζάχαρη, τη μαστίχα και λίγο ανθόνερο. Ζεσταίνουμε το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει και να αποκτήσει υφή κρέμας.
Μόλις η κρέμα δέσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις φυτικές κρέμες. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και 1-2 κουταλιές από το σιρόπι που θα φτιάξουμε, για πιο έντονη γεύση.
Μεταφέρουμε την κρέμα σε μπολάκια ή ένα μεγάλο γυάλινο σκεύος και καλύπτουμε με μεμβράνη (να ακουμπά την επιφάνεια). Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες, μέχρι να κρυώσει καλά.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι: σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ανθόνερο και τη φλούδα λεμονιού για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Όταν έρθει η ώρα να σερβίρουμε, περιχύνουμε την κρέμα με σιρόπι και πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα χαλεπιανά.
Καλή απόλαυση!
💡 Tips & Μυστικά
- Εναλλακτική με κουρκουμά: Αν θέλεις πιο «χρυσαφένιο» χρώμα, μπορείς να προσθέσεις μια πρέζα κουρκουμά στην κρέμα. Δεν επηρεάζει τη γεύση αλλά δίνει πολύ ωραίο αποτέλεσμα.
- Πιο light εκδοχή: Μπορείς να μειώσεις ελαφρώς τη ζάχαρη ή να χρησιμοποιήσεις στέβια, εφόσον σου αρέσει.
- Αντικατάσταση φυτικής κρέμας: Αν δεν νηστεύεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κρέμα γάλακτος light.
- Για πιο έντονο άρωμα: Πρόσθεσε λίγες σταγόνες ροδόνερο μαζί με το ανθόνερο στο σιρόπι.
- Αν δεν έχεις μαστίχα: Μπορείς να αντικαταστήσεις με βανίλια, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό — λιγότερο “ανατολίτικο”.