Τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στην “τραγωδία της Θεσσαλονίκης” με τα δεκάδες θύματα του κορωνοιού ζητεί να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη ο δικηγόρος Νικόλαος
Διαλυνάς. Σε μήνυση, που κατέθεσε στο Tμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, ο κ. Διαλυνάς
παραθέτει στοιχεία- φωτιά για την ανεξέλεγκτη διασπορά της πανδημίας και διατυπώνει το αίτημα για απόδοση -εφόσον προκύψουν- ευθυνών.
Ρεπορτάζ: Thesstoday.gr
Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις πράξεις αλλά κυρίως τις παραλείψεις που οδήγησαν στη ραγδαία εκτίναξη της εξάπλωσης του κορωνοιού, κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, στη Θεσσαλονίκη υπέβαλε ο γνωστός ποινικολόγος Νικόλαος Διαλυνάς.
Στη μήνυση, που κατατέθηκε στο Tμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου στην οδό Δωδεκανήσου, ο κ. Διαλυνάς χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη ως “ανοχύρωτη πόλη” καθώς με την ανοχή των αρχών “τα μέτρα που λαμβάνονταν, βρίσκονταν διαρκώς ένα βήμα πίσω, ακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, αντί να “διαβάσουν” και να προλάβουν την εκθετική τάση” με αποτέλεσμα χιλιάδες Θεσσαλονικείς να προσβληθούν από τον Covid-19 και δυστυχώς αρκετοί απ’ αυτούς να χάσουν ακόμη και τη ζωή τους.
“Μετά από έρευνες, διασυλλογή στοιχείων, περίπου 2 μηνών, συγκεντρώσαμε ικανό υλικό το οποίο περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, video, άρθρα και μαρτυρίες που καταδεικνύουν ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων και αρχών για την ξέφρενη και ανεξέλεγκτη αυξητική πορεία της εξάπλωσης του κορωνοιού στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε ολόκληρο το Νομό” επισημαίνει ο κ. Διαλυνάς στο Thesstoday.gr. “Αυτά τα οποία ζήσαμε όλοι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, δεν μπορούσαν να μας αφήσουν ασυγκίνητους. Περίμενα να αντιδράσει κάποιος απ’ αυτούς που θεσμικά έπρεπε να αντιδράσουν και να ψάξουν. Κανείς δεν το έκανε. Οι συνεχείς θάνατοι, ο τρόμος που επικράτησε στην πόλη αλλά και οι αλόγιστες και παράνομες πράξεις αρκετών πολιτών ήταν τόσο κραυγαλέες που θεώρησα ότι δεν μπορούσα πλέον να μείνω άπραγος. Συμπολίτες μας, ανεξαρτήτου ηλικίας, προσβάλλονταν από τον ιό και δυστυχώς, κάποιοι απ’ αυτούς πέθαναν εντελώς μόνοι και αβοήθητοι. Αυτοί οι οποίοι άφησαν και επέτρεψαν να γίνει η Θεσσαλονίκη η “πρωτεύουσα του κορωνοιού” στην Ελλάδα, μαζί με αυτούς που την έκαναν, θα τιμωρηθούν”.
Το “χρονικό” της τραγωδίας
Μέσα στις 138 σελίδες της μήνυσης ο κ. Διαλυνάς κατάφερε να συμπυκνώσει όλο το χρονικό της τραγωδίας, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, συνεντεύξεις και μαρτυρίες- καταγγελίες. Κάνοντας εκτενή αναφορά στα γεγονότα- σταθμούς που πυροδότησαν την έξαρση της πανδημίας, υπογραμμίζει ότι από τα μόλις 5 κρούσματα, που καταγράφηκαν στις 2 Οκτωβρίου, μέχρι το εφιαλτικό ρεκόρ των 905 κρουσμάτων, στις 18 Νοεμβρίου, υπήρξαν τρανταχτές “εστίες υπερμετάδοσης” του κορωνοιού οι οποίες αρκούσαν όχι απλά για να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου αλλά για να επιβάλουν την άμεση λήψη μέτρων.
“To Nοέμβριο του 2020 κοντέψαμε να γίνουμε, εδώ στη Θεσσαλονίκη, Μπέργκαμο” τονίζει στο Thesstoday.gr η δικηγόρος Άρτεμις Διαλυνά. “Δεν τολμούσαμε να βγούμε από την πόρτα του σπιτιού μας και φοβόμασταν μην κολλήσουμε τον ιό διότι νοσούσαν σχεδόν οι πάντες γύρω μας. Κι όλα αυτά επειδή, τον αμέσως προηγούμενο μήνα, ουδείς αρμόδιος έπραξε ως όφειλε. Παρά την σωρεία δημοσιευμάτων εκείνης της περιόδου που βοούσαν όχι μόνο για αναρίθμητες αλλά και για προκλητικές παραβάσεις συμπολιτών μας, οι ιθύνοντες αδιαφόρησαν. Με τη μήνυση αυτή ο πατέρας μου Νίκος Διαλυνάς αιτείται να γίνει το αυτονόητο…να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με το αν υπάρχουν οι εγκληματικές παραλείψεις που οδήγησαν σ΄αυτή την ανείπωτη τραγωδία”.
Συγκεκριμένα η μήνυση αναφέρεται στο πάρτι με τη συμμετοχή 1500 ατόμων- που αποκάλυψε το Thesstoday.gr– το οποίο πραγματοποιήθηκε, στις 17 Οκτωβρίου στον προαύλιο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής αλλά και στον συνωστισμό που παρατηρήθηκε, το ίδιο βράδυ, σε δρώμενο στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Παράλληλα παρουσιάζει την τραγική κατάσταση που επικρατούσε στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ όπου στοιβάζονταν δεκάδες επιβάτες ο ένας πάνω στον άλλον αλλά και τον απαράδεκτο συγχρωτισμό στις λαικές αγορές χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Επίσης προβάλλει τα στοιχεία από το ρεπορτάζ του Thesstoday.gr για τα υπόγεια πάρτι στα Λαδάδικα -με το αίτημα “να διερευνηθούν οι ευθύνες της ΕΛΑΣ, της δημοτικής αστυνομίας και κάθε άλλου υπευθύνου για την παραβίαση των μέτρων της ισχύουσας ΚΥΑ” – την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονταν δραματικά στη Θεσσαλονίκη.
Ιδιαίτερη έμφαση, όμως- όπως είναι φυσικό- δίνεται στο τριήμερο από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου που, αποδεδειγμένα πλέον, είναι εκείνο που έδωσε τη “χαριστική βολή” στην ήδη επιβαρυμένη επιδημιολογικά Θεσσαλονίκη.
Τι ειπώθηκε στην κρίσιμη σύσκεψη για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου
Στη μήνυση ο κ. Διαλυνάς ζητεί να διερευνηθεί ποιά άτομα συμμετείχαν στην περίφημη σύσκεψη της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου, που διεξήχθη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, σχετικά με την πραγματοποίηση ή μη των εκδηλώσεων του τριήμερου εορτασμού του Αγίου Δημητρίου.
Ακόμη προτείνει να ζητηθούν άμεσα τα επίσημα αντίγραφα των πρακτικών που τηρήθηκαν στη σύσκεψη αυτή για να διαπιστωθεί ποιά ακριβώς άποψη εξέφρασαν οι συμμετέχοντες, ποιές ήταν οι προτάσεις οι οποίες διατυπώθηκαν και κυρίως τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν σχετικά με το επιδημιολογικό καθεστώς του Covid- 19 τόσο στο αστικό κέντρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Επίσης ζητείται “να διευκρινιστεί περαιτέρω ποιος είχε την πρωτοβουλία διενέργειας της σύσκεψης, ποιός προΐστατο και ποιος τελικά έλαβε την απόφαση να διενεργηθούν οι εκδηλώσεις του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου.”
Τέλος, επισημαίνοντας ότι, “λόγω της συμμετοχής τους στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο του Αγίου Δημητρίου προσβλήθηκαν από κορωνοϊό ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, ο οποίος τελικά απεβίωσε και ο Μητροπολίτης Ιερισσού, ο οποίος επέζησε”, ζητείται να διερευνηθεί “ποια ήταν η θέση- εισήγηση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την διενέργεια των εκδηλώσεων του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου”.
Οι μάρτυρες που προτείνονται
Ως μάρτυρες προτείνονται οι: Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης ΠΚΜ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Α.Π.Θ. Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Ιωάννης Φιλοκώστας, πρόεδρος Εστιατόρων, Ψητοπωλών και καφέ – μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Στράτος Λυκοβαρδάκης, ταμίας του Συλλόγου Επαγγελματιών Λαδάδικων, Ιωάννης Δήμκας, πρόεδρος των εργαζομένων του Ο.Α.Σ.Θ. και οι δημοσιογράφοι Μάνος Φραγκιουδάκης και Χρήστος Μπαρούνης.
Σημειώνεται ότι, λίγες ημέρες πριν, την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η καταγγελία του Διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου “Παπανικολάου” Νίκου Καπραβέλου ότι αν η πόλη είχε μπει νωρίτερα σε lockdown θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές. Επίσης, στις 30 Οκτωβρίου, είχε διαταχθεί από την εισαγγελία προκαταρκτική εξέταση για τις εικόνες συνωστισμού που είχαν παρατηρηθεί σε πάρτι το οποίο είχε διεξαχθεί σε νυχτερινό μαγαζί στα Λαδάδικα, λίγες ώρες πριν από την επιβολή του lockdown στη Θεσσαλονίκη.