Μπλόκα αγροτών: Θερμαίνεται το αγροτικό μέτωπο – Συμβολικοί αποκλεισμοί εθνικών οδών

Ολιγόωροι αποκλεισμοί σε Θεσσαλία και Μακεδονία – Ποιους δρόμους σκοπεύουν να κλείσουν συμβολικά το απόγευμα και αύριο

Σε νέα φάση εισήλθαν σήμερα οι αγροτικές κινητοποιήσεις, έπειτα από τη χθεσινή πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια όπου οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους με αποκλεισμούς εθνικών και επαρχιακών οδών και κάθοδο με τρακτέρ στην Αθήνα.

Αλμυρός: Συμβολικός αποκλεισμός του αυτοκινητόδρομου Αθήνας-Θεσσαλονίκης

Κάνοντας πράξη τις αποφάσεις τους, αγρότες της περιφέρειας Αλμυρού προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου Αθήνας-Θεσσαλονίκης για λίγη ώρα ενώ έχουν παρατάξει τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα σε τμήμα του δρόμου που είναι κλειστό για την κυκλοφορία, επειδή γίνονται εργασίες επί της ΠΑΘΕ.

Παράλληλα, στις 5.00 το απόγευμα, αγρότες από τα χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της Παλαιάς Εθνικής Οδού Βόλου-Λάρισας, στο ύψος του Στεφανοβικείου, απειλώντας ότι τις επόμενες ημέρες θα προβούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Αποκλεισμός της ΠΑΘΕ και στη Βοιωτία

Το απόγευμα, αγρότες στην περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας απέκλεισαν την εθνική οδό στο ρεύμα προς Αθήνα στο 110 χιλιόμετρο της ΠΑΘΕ, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο αποκλεισμού και του ρεύματος προς Λαμία.

Η Τροχαία έχει κάνει εκτροπή της κυκλοφορίας από την περιοχή του Μαρτίνου και μέχρι το Ακραίφνιο.

Ολιγόωροι αποκλεισμοί και από τους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας

Σε συμβολικούς αποκλεισμούς μισής ώρας, από τις 13.00 ως τις 13.30, προχώρησαν αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι που έχουν στήσει μπλόκα σε διάφορα κομβικά σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν πίσω ούτε μισό βήμα στις βασικές τους διεκδικήσεις καθώς ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, 7 λεπτά/κιλοβατώρα στο ρεύμα, κρατική επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αποζημιώσεις στο 100%, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα και φρένο στις ελληνοποιήσεις.

Ειδικότερα, σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας προχώρησαν τα αγροτικά μπλόκα στους κόμβους Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας και Στρυμονικού επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών, αλλά και στα Μάλγαρα, τη Χαλκηδόνα, τα Γιαννιτσά και άλλα σημεία στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, όπου έχουν παραταχθεί τα τρακτέρ τις τελευταίες ημέρες. Αντίστοιχη κινητοποιήση αναμένεται να πραγματοποιηθεί και αύριο, όπως έχουν ήδη προαποφασίσει οι συμμετέχοντες στα μπλόκα.

Στον κόμβο των Μουδανιών, επί της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο δεν προτίθεται να κάνουν κάποια κινητοποίηση σήμερα. Ωστόσο, έχουν ήδη προαποφασίσει στη γενική τους συνέλευση ότι θα προβούν σε δίωρο αποκλεισμό αύριο από τις 18.00 και στα δύο ρεύματα. Παρόμοια είναι η κατάσταση με το αγροτικό μπλόκο που στήθηκε στον κόμβο της Γαλάτιστας επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, όπου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να προβούν και σήμερα σε τρίωρο αποκλεισμό από τις 19.00, όπως έπραξαν και χθες.

Σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων της Μακεδονίας το Σάββατο

Στο μεταξύ, για το προσεχές Σάββατο 10/2 στις 19.30, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τον συμβολικό αποκλεισμό των συνόρων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία. «Όλα είναι ανοιχτά και εφόσον ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ανταποκριθεί στα όσα δικαίως ζητάμε για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στον πρωτογενή τομέα, τότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσουμε σκληρότερη στάση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αγρότης Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης.

Μηχανοκίνητη πορεία στην Ηγουμενίτσα – Μπήκαν στην Εγνατία Οδό τα τρακτέρ

Τρακτέρ, φορτηγά και αγροτικά αυτοκίνητα παρέταξαν αγρότες της Θεσπρωτίας στην αρχή της Εγνατίας Οδού, στο 1ο χιλιόμετρο έξω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Η Αστυνομία τους εμπόδισε να περάσουν, όμως παραβίασαν το μπλόκο και μπήκαν στην Εγνατία και στα δύο ρεύματα, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποκλείσουν αργότερα τον αυτοκινητόδρομο και την έξοδο του λιμανιού.

Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες συγκεντρώθηκαν από τις 11:00 το πρωί και διέσχισαν ολόκληρη την πόλη. Η μηχανοκίνητη πορεία, που διήρκησε περίπου μία ώρα, κατέληξε στο λιμάνι όπου παρατάχθηκαν όλα τα οχήματά τους στον δρόμο.

Κ. Μητσοτάκης προς αγρότες: Ανοιχτός διάλογος, με ανοιχτούς δρόμους

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δηλώνει πως «είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο», αλλά επισημαίνει πως «κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του». Από το Χαϊδάρι όπου περιόδευσε σήμερα ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα: «ανοιχτός διάλογος, με ανοιχτούς δρόμους», προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να διαταράσσεται η οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

«Η δουλειά μας είναι να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε όλα τα κοινωνικά αιτήματα με δικαιοσύνη. Να μην αισθάνεται κανείς ότι κάποια κοινωνική ομάδα μπορεί να έχει προνομιακή μεταχείριση επειδή μπορεί να φωνάζει περισσότερο ή να διαδηλώνει πιο έντονα» ανέφερε και θύμισε όλα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ